BNV ulaže napore na obezbjeđivanju lektire u nastavi na bosanskome jeziku

U cilju implementacije nastave na bosanskome jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće se pored obezbjeđivanja obaveznih udžbenika za nastavu na bosanskome jeziku trudi da obezbijedi i drugu pomoćnu liteteraturu kao i književna djela planirana domaćom lektirom za učenike prvog, drugog, petog i šetog razreda osnovne škole i učenike prvog i drugog razreda srednje škole.

Vijeće je obavilo u skladu sa pripremljenim projektom “Besplatne lektire za učenike obrazovno- vaspitnih ustanova u Sandžaku”, desetine razgovora sa predstavnicima ambasada i domaćih i međunarodnih organizacija. Između ostalog, razgovori na tu temu vođeni su sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom BKZ “Preporod” Senadinom Lavićem i predsjednikom Kancelarije Vlade Republike Turske za dijasporu Kemalom Jurtnačom.

Bošnjačko nacionalno vijeće ulaže napore da što prije obezbijedi neophodnu literaturu kako bi bar školske biblioteke mogle u prvom periodu ponuditi učenicima neophodne knjige, a dok se projekat obezbjeđivanja neophodne lektire ne realizira,. Glavni ured Vijeća je obavijestio direktore vaspitno-obrazovnih ustanova i zanteresovane nastavnike da se u cilju pribavljanja lektire mogu obratiti izdavačkim kućama na prostoru Bosne i Hercegovine.

Po našim saznanjima, nabavka lektira se već realizira u nekim školama u Novom Pazaru, te napominjemo da Bošnjačko nacionalno vijeće ni na koji način ne stoji iza tog dogovora škola, nastavnika i izdavačkih kuća iz Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.