BNV uputilo protest Ministru kulture

BNV uputilo protest Ministru kulture povodom rezultata rada Komisije za dodjelu priznanja umjetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj ulturi odnosno kulturi nacionalnih manjina, kojim je odbijen prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ovo prestižno Priznanje dobije naš uvaženi i istaknuti likovni stvaralac i profesor Hilmija Ćatović.

U pismu se kaže:

“Obraćamo Vam se sa željom da izrazimo nezadovoljstvo povodom Odluke Ministarstva, odnosno njegove Komisije za dodjelu nacionalne nagrade, izražene u nacionalnoj penziji zaslužnim ličnostima koje su dale vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, kojom nije prepoznat prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se našem predstvaniku akademskom slikaru profesoru Hilmiji Ćatoviću dodjeli ovo prestižno Nacionalno priznanje.

Ne želimo da Vas u ovom trenutku podsjećamo na sve atributivne elemente koji biografiju ovog umjetnika svrstavaju na vrh liste velikana u kulturi ne samo bošnjačkog naroda već i na vrhu liste najzaslužnijih velikana u kulturi i obrazovanju cijele Srbije. O tome je na detaljniji način već iskazano u njegovoj podnijetoj aplikaciji.

Ne želeći da umanjimo kompetenciju Komisije ( mada smatramo da težinu odlučivanja u oblasti likovnog stvaralaštva i obrazovanja ne može ponijeti samo jedan član Komisije i to vokacijski orijentisan na samo primjenjenu umjetnost ) već želimo da izrazimo najenergičniji protest zbog Vašeg nereagovanja na očigledan propust u površnoj opservaciji Komisije za dodjelu ovog Priznanja, kada su u pitanju prijedlozi nacionalnih manjina. Na to Vas uostalom obavezuju, ne samo etički principi već i precizne zakonske odrednice, na osnovu kojih je i utemeljen tekst Konkursa za dobijanje ovog Nacionalnog priznanja.

Sve ovo dobija  na težini saznanjem da ste svojim diskrecionim pravom imali priliku da lično ispravite paradoksalni propust nadlježne Komisije.
S toga očekujemo da ćete u tom pravcu i reagovati. “

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.