BNV uradilo projekat za obnovu Hadžiahmetovićeve kuće

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je danas da će BNV postavljanjem 20 tabli znamenitim Bošnjacima u Sandžaku ispuniti svoju historijsku obavezu prema tim ljudima, a izmjeđu ostalih i Aćifu Hadžiahmetoviću.

On je na konferenciji za novinare rekao da ova Vlada Srbije, kao i sve ostale vlade na svijetu, ima mehanizme sile, a da su oni postavljanjem table u centru Novog Pazara na mestu gde je nekada bila Hadžiahmetovićeva kuća izvršili svoju misiju.

“Mi smo, osim ove table napravili i projekat za obnovu Hadžiahmetovićeve kuće jer smatramo da je i to naša obaveza, a o drugim aspektima tog pitanja koje se posljednjih dana postavlja u javnosti treba da razmišlja Vlada Srbije, lokalna samouprava u Novom Pazaru i drugi politički i državni subjekti”, rekao je Džudžević.

On je ovom prilikom postavio pitanje zašto Srbija u posljednjih pet godina nije pozvana ni na jedan antifašistički skup u svijetu, čak ni u Moskvi.

“Ovo pitam u kontekstu jedne rečenice u zaključku Vlade Srbije kako oni time što traže da se ukloni tabla Hadžiahmetoviću pokušavaju da održe antifašističku orijentaciju zemlje”, rekao je Džudžević.

On je rekao da je dobio kopiju dokumenta Vlade Srbije kojim se “ukazuje Gradskom vijeću Novog Pazara da u skladu sa odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata razmisle o uklanjanjanju table Hadžiahmetoviću u Pješačkoj zoni”.

On je dodao da od Vlade Srbije i bošnjačkih predstavnika u njoj očekuje da u naredne četiri godine implementiraju ključno i identitesko pravo Bošnjaka da imaju školstvo na svom maternjem bosanskom jeziku.

Džudžević je dodao da će akcija postavljanja tabli znamenitim Bošnjacima biti nastavljena postavljanjem table historičaru dr. Ejupu Mušoviću na njegovoj rodnoj kući u tutinskom selu Suhi Do.

On je rekao da do kraja godine očekuje raspisivanje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji.

(radiostoplus.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.