BNV zahtjeva inspekcijski nadzor u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku

Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputio je danas zahtjeve Odjeljenju Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja  za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke, kao i školskim upravama u Kraljevu i Užicu i prosvjetnim inspektorima lokalnih uprava u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši da se, u skladu sa zakonom, voljom roditelja i preporukama Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, izvrši  inspekcijski nadzori u pojedinim obrazovno-odgojnim ustanovama.

Inspekcijski nadzor je zatražen od pomenutih ustanova  za novopazarsku, sjeničku i tutinsku gimnaziju, kako bi se ispitalo da li su učenici, koji su u prvom razredu školske 2013/2014. godine skušali nastavu na bosanskome jeziku, upisali drugi razred gimnazije u nastavi na bosanskome jeziku.

Glavni ured Vijeća zatražio je da se izvrši inspekcijski nadzori u predškolskim ustanovoma u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, kako bi se stekao uvid u to da li je sprovedeno anketiranje roditelja o modelu i jeziku nastave za učenike predškolskog pripremnog programa, odnosno o tome na kojem jeziku učenici žele da se obrazuju i slušaju nastavu u školskoj 2014/2015. godini, kao i da li su formirane predškolske grupe za nastavu na bosanskome jeziku.

Inspekcijski nadzor zahtjeva se i u svim osnovnim školama u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši kako bi se stekao uvid u to da li je sprovedeno anketiranje roditelja o modelu i jeziku nastave za učenike prvog i petog razreda osnovnih škola i da li je počela nastava na bosnaskome jeziku u prvom i petom razredu osnovnih škola, u školskoj 2014/2015. godini.

Glavni ured BNV zatražio je inspekcijski nadzor u svim srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši kako bi se stekao uvid u to da li je sprovedeno anketiranje roditelja o modelu i jeziku nastave za učenike prvog razreda i da li je počela nastava na bosnaskome jeziku u prvom razredu, u školskoj 2014/2015. godini.

Glavni ured Vijeća je tražio uvid kod nadležnih institucija, kako bi pravna služba BNV pokrenula druge oblike sudsko-pravne zaštite prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.