BNV ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE DANA SAMOOPREDJELJENJA

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas održalo svoju 4. redovnu sjednicu kojom je predsjedavao Muhedin Fijuljanin potpredsjednik Vijeća, sjednica je takođe imala i svečani dio posvećen obilježavanju 25. 26. i 27. oktobra – Dana samoopredjeljenja kao dana od posebnog značaja za Bošnjake.

Vijećnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su usvojili prijedlog Sporazuma o saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori i potvrdili Odluku Izvršnog odbora o izboru članova odbora Vijeća.

Sporazumom, koji je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori već usvojilo, potpisnici su se između ostalog obavezali da će zajedno i pojedinačno preduzimati sve potrebne radnje i aktivnosti u cilju definisanja Sandžaka kao evropske prekogranične regije.

Svečani dio sjednice Vijeća je upriličen u čast referenduma građana Sandžaka održanog od 25. do 27. oktobra 1991. godine, za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

U okviru proslave Dana samoopredjeljenja Vijeće je priredilo i prvo izvođenje programa za najmlađe „OKTOBARSKI LJILJANI“ u koncertnoj dvorani Kultunog centra u Novom Pazaru. OKTOBARSKI LJILJANI su program koji sadrži lutkarsku predstavu i predstavu sjenki  o tradiciji Bošnjaka, te dva recitala o bosanskom jeziku. Program za najmlađe će se sljedećih dana održati u Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.