BOSANSKI, JER SMO BOŠNJACI

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana redovna konferencija za medije na kojoj je govorio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.

Govoreći o procesu upisa djece u školu i izjašnjavanja roditelja za jezik nastave, predsjednik Ugljanin je pozvao roditelje da se opredijele za obrazovanje djece na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

„U svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pozivam sve roditelje da iskoriste svoje zakonsko pravo i izjasne se kako bi njihova djeca mogla da koriste svoja Ustavom i zakonima zagarantovana prava koja proističu iz tog izjašnjavanja.“ – naglasio je predsjednik Ugljanin.

U tom smislu Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo kampanju koja nosi naziv „Bosanski, jer smo Bošnjaci“ i koja ima cilj da potpuno informiše sve Bošnjake o obrazovanju djece na svom maternjem jeziku.

Predsjednik Ugljanin je pozvao sve Bošnjake da se upišu u poseban birački spisak za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće čime će steći mogućnost da koriste sva svoja prava koja proizilaze iz Ustava i zakona.

Također, najavljena je i posjeta ambasadora Sema Fabricija, šefa Misije Evropske unije u Beogradu, Bošnjačkom nacionalnom vijeću, krajem ovog mjeseca i to predstavlja priliku da se Delegacija EU upozna sa svim neriješenim problemima koje Bošnjaci imaju u ovoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.