BNV utvrđuje strategije razvoja kulture, informisanja i obrazovanja

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća započeo je sa održavanjem serije konsultativnih sastanaka sa predstavnicima u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja sa područja Sandžaka. Cilj sastanaka je utvrđivanje elemenata za izradu strategija razvoja obrazovanja, kulture i informisanja sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, na čemu je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća već započeo sa radom.

Osnov strategije obrazovanja je Model obrazovanja na bosanskom jeziku za sandžačke Bošnjake, kojim je predviđeno uvođenje kompletne nastave na bosanskom jeziku u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi. U vezi sa tim Resor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća izradio je i dostavio Ministarstvu prosvjete planove i programe nastave Bosanskog jezika i književnosti za sve razrede osnovne škole, kao i nastavne planove i programe za sadržaje koji izražavaju posebnost bošnjačke nacionalne zajednice iz oblasti historije, muzičkog vaspitanja i likovne umjetnosti.

Strategija razvoja kulture sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji obuhvataće očuvanje, zaštitu, restauraciju i rekonstrukciju materijalne kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka, kao i razvoj i unaprjeđenje nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bošnjaka, književnog blaga, bogatog umjetničkog stvaralaštva i svega onoga što čini identitet sandžačkih Bošnjaka. Kao osnovni mehanizam koji treba da obezbjedi primjenu strategije utvrđen je Zavod za zaštitu kulture sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Elaborat i odluka o osnivanju zavoda ranije su već dostavljeni Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, kao i Vladi Republike Srbije, koja bi trebala da bude i osnivač Zavoda.

U oblasti informisanja Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća utvrdio je osnovne prioritete i pravce razvoja. Posebnim preporukama koje su upućene Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva u povodu rasprave o nacrtu medijske strategije, Resor za kulturu i informisanje BNV već je zatražio od nadležnih organa uvođenje regionalnih javnih servisa u oblasti elektronskih medija, a već nekoliko godina Bošnjačko nacionalno vijeće nastoji izdejstvovati ustanovljenje posebne redakcije na bosanskom jeziku pri Radio-televiziji Srbije. Ostali prioriteti u oblasti informisanja utvrdiće se nakon konsultativnih sastanaka i izrade nacrta strategije od strane posebne radne grupe.

Nakon prvog kruga konsultativnih sastanaka vezanih za izradu strategija razvoja obrazovanja, kulture i informisanja sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća nastaviće svoje aktivnosti u tom pravcu kroz rad u posebnim radnim grupama u koje će, prema planu, biti uključeni predstavnici svih segmenata javnog života, predstavnici obrazovnih, kulturnih i drugih organizacija i institucija, predstavnici medija, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Izvor: sandzacke.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.