BOŠNJACI U SRBIJI NAROD POD PRIJETNJOM

Agresivna politička kampanja, koju članovi srpske Vlade i srpskih nacionalističkih medija ovih dana vode protiv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ima za cilj da zastraši Bošnjake i njihove legitimne predstavnike i spriječi ih u ostvarivanju prava zagarantovanih Ustavom i zakonima ove države.

Bošnjaci Sandžaka su civilizovan i dobro organizovan narod koji je na direktnim i slobodnim izborima izabrao sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvećeg predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji.

Izborni rezultati postignuti na tim izborima daju apsolutno pravo BNV-u da na sve legalne načine zastupa i štiti individualna i kolektivna prava, interese i sve što je vezano za status Bošnjaka u Republici Srbiji.

Srpski ekstremisti koji su bili inspiratori genocida i drugih zločina nad Bošnjacima devedesetih, danas se nalaze na poziciji srpskog državnog vrha. Upravo oni, širenjem mržnje i netolerancije prema bošnjačkom narodu, njihovim legitimnim predstavnicima i legitimnim zahtjevima, na sve načine pokušavaju izbaciti Bošnjake iz političkog života u Srbiji.

Posebno nas zabrinjava i vrijeđa činjenica, da su Bošnjaci koji se nalaze na visokim funkcijama u Vladi i Skupštini Srbije primorani da preko medija oni budu ti koji će najviše osporavati bošnjačkom narodu ostvarivanje prava garantovanih Ustavom i zakonima.

S tim u vezi, pozivamo nadležne državne organe, Zaštitnika građana, Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, Evropsku Uniju, Savjet Evrope, OEBS, te Regulatorno tijelo za elektronske medije da posebnu pažnju posvete analizi medija i vijesti u kojima se brutalno napada, širi govor mržnje, prijeti i poziva na linč legitimnih predstavnika Bošnjaka, u prvom redu Predsjednika BNV-a, te da u skladu sa zakonima i svojim ovlaštenjima hitno reaguju.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.