Bošnjaci u Srbiji uhvatili zadnji voz za Evropu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević učestovovao je danas Beogradu u radu Drugog okruglog stola u okviru projekta unaprjeđenja komunikacije manjinskih zajednica, institucija i medija u Republici Srbiji na temu “Manjinska prava u svetlu početka procesa pristupnih pregovora” koji organizuje Centar za istraživanja migracija – Projekat “Minority News” na kojem su prisustvovati i vodeći ljudi Delegacije Evropske Unije u Begradu, Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu, Kancelarije OSCE u Beogradu i Ambasada EU i SAD i Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Učestvujući u raspravi predsjednik Vijeća je rekao da su Bošnjaci 21. januara 2014. godine, kada su počeli pristupni pregovori Srbije za ulazak u Evropsku uniju, uhvatili posljednji vagon u smislu ostvarivanja svojih prava i to u kontekstu tri redukujuća faktora:

  • Bošnjacima se od strane političakih, kulturnih, akademskih i crkvenih elita još uvijek osporava pravo na poseban nacionalni, etnički i kulturni identitet,
  • Bošnjaci su u nejednakom položaju u odnosu na manjine u Vojvodini,
  • Bošnjaci još uvijek trpe posljedice državnog terora i zločina učinjenih nad pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice od strane režima 90-tih godina, za koje do sada niko nije procesuiran niti osuđen.

Džudžević je također govorio o rezultatima Vijeća i nadležnostima u četiri oblasti, kultura, informisanje, službena upotreba bosanskog jezika i pisma kao i obrazovanje, i tom prilikom istakao da su Bošnjaci naročito na polju obrazovanja, snagom svojih kapaciteta, uspjeli da naprave svojevrstan historijski preokret uprkos višemjesečnoj medijskoj harangi i kampanji od strane beogradskih medija, koja još uvijek traje.

Esad Minority News 1

Predsjednik Vijeća je skrenuo pažnju na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se dodatno Bošnjaci dovode u nejednak položaj i izlažu daljnjoj institucionalnoj diskriminaciji u odnosu na manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Informišući učesnike okruglog stola Esad Džudžević je posebo skrenuo pažnju na sferu ekonomskih i socijalnih prava koja dodatno otežavaju i smanjuju potencijale bošnjačkog naroda u smislu ostvarivanja svojih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava.

Džudžević je izrazio očekivanje da će predstojeći izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog Vijeća, koji se očekuju u oktobru ove godine, obezbijediti i dodatno ojačati reprezentativnost ovog najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Zaključak ovog skupa je usvojanje plana da programski odbor Minority News-a, ovaj projekat proširi u okvru programa RTS u formi manjinske hronike, kao i izdavanje mjesečnog dodatka u dnevnom listu Danas.

Okruglom stolu je prisustvovao i Semir Gicić, koordinator u Glavnom uredu Vijeća i član programskog odbora ovog časopisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.