Bošnjaci zreli da nose odgovornost svog nacionalnog i kulturnog identiteta

Povodom obilježavanja 10 godina uspješnog rada Vijeća, sinoć je u Glavnom uredu Vijeća održana svečanost koja je započela intoniranjem državne himne i himne sandžačkih Bošnjaka, i kratkim muzičkim programom, izvođenjem izvornih sandžačkih sevdalinki Redžepa Međedovića i ansambla Derman.

Priznanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća su ovim povodom uručena pojedincima, predstavnicima značajnih bošnjačkih institucija i tri priznanja uručena posthumno porodicama vijećnika – merhuma Alije Matovića iz Rožaja, Kadrije Beganovića iz Prijepolja i Džengisa Redžepagića iz Novog Pazara.  Semir Gicic, koordinator u Glavnom uredu Vijeća je prisutnima pročitao retrospektivu rada Vijeća u prethodnih 10 godina sa posebnim osvrtom na period od osnivanja Vijeća 11. maja 1991. godine.

Prisutnima se obratio predsjednik Vijeća, Esad Džudžević, a u ime dobitnika su se obratili Muhedin Fijuljanin u ime Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Petrov, predsjednik Bugarskog nacionalnog vijeća i Galip Bećiri, predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća.

Skupu su prisustvovali Goran Bašić, zamjenik zaštitnika građana za zaštitu nacionalnih manjina, Amer Halilović, bivši potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori i aktuelni savjetnik za odnose sa Republikom Turskom u kabinetu predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, kao i dobitnici priznanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnici nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Republici Srbiji, elektori i  dugogodišnji koordinatori BNVS-a za dijasporu u Evropi i Republici Turskoj, vijećnici, članovi Senata Vijeća, predsjednici Odbora Vijeća, članovi Izvršnog odbora Vijeća i članovi autorskog tima za izradu udžbenika na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća, Esad Džudžević, čestitajući dobitnicima priznanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća,  izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima Vijeća, i rekao da je Bošnjačko nacionalno vijeće u ovom desetogodišnjem mandatu radilo na postizanju koncenzusa svih Bosnjaka i da je vrhunac tog uspjeha, postignut uz pomoć  ogromnog broja ljudi u resornim odborima, saradnika i prijatelja, a krunisan je početkom nastave na bosanskom jeziku u 40 osnovnih i srednjih skola u Sandžaku 2. septembra 2013.godine.

Džudžević je najavio, s obzirom da se napunilo punih 10 godina rada Vijeća u četvrom sazivu, da će učiniti sve, da na  izborima koji su predviđeni 2014. godine, Bošnjaci izađu jedinstveni i time demonstriraju zrelost da mogu da se nose sa odgovornošću  o svome  nacionalnom, kulturnom i vjerskom identitetu.

Nakon svečanosti, za sve zvanice je upriličen koktel u hotelu Tadž.

Priznanja Bošnjačkog naiconalnog vijeća Redžepu Taipu Erdoganu, Premijeru Vlade Republike Turske i  Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će uručena na posebnoj svečanosti u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.