Bošnjačka rezolucija upućena vlastima Srbije, domaćim i međunarodnim institucijama

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević, uputio je danas pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, premijeru dr. Mirku Cvetkoviću, predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Slavici Đukić Dejanović i resornim ministrima u Vladi Republike Srbije.

Pismo sa tekstom Rezolucije upućeno je takođe i predsjedniku Savjeta Evropske Unije Hermanu Van Rompeju, predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuel Barozu, Generalnom sekretaru Savjeta Evrope Torbjornu Jaglandu, šefu delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduardu Kukanu, potpredsjedniku delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom Jelku Kacinu, Visokom komesaru OEBS-a za nacionale manjine Knutu Volebeku, šefu Misije OEBS u Srbiji Dimitrosu Kipreosu, predsjedniku i potpredsjednicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Žan – Klodu Minjonu, Mevlutu Čavušogluu i Nataši Vučković, šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru, direktorici Odjeljenja za Južnu i Centralnu Evropu Stejt Departmenta SAD Dženifer Braš, te ambasadama u Beogradu.

Pismo je danas upućeno i svim vijećnicima izabranim na izborima od 06. juna 2010.godine na listama “Bošnjački preporod”, “Bošnjačka lista” i “Bošnjačka kulturna zajednica BKZ – Muftija Muamer ef. Zukorlić”, odbornicima Skupština opština Novi Pazar, Sjenica, Prijepolje, Tutin, Nova Varoš i Priboj bošnjačke nacionalnosti, Bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori prof. dr. Šerbu Rastoderu, predsjedniku Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva prof. dr. Nedžadu Mulabegoviću, te na adrese preko tri stotine domaćih i međunarodnih institucija koje se bave zaštitom prava i sloboda manjinskih naroda.

U pismu se između ostalog kaže:

“Nakon dvomjesečne javne rasprave, Bošnjačko nacionalno vijeća na svojoj posebnoj sjednici održanoj 01. marta 2012. godine u Novom Pazaru, usvojilo je Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Uvjeren sam da će Bošnjačka Rezolucija doprinijeti boljem razumjevanju svih problema sa kojim se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeća smatra da ova Rezolucija predstavlja dobru platformu za pronalaženje najboljih rješenja u procesu prevazilaženja postojećeg stanja i unaprjeđenje položaja i ostvarivanja svih prava i sloboda zajemčenih Ustavom i zakonima za bošnjački narod u Srbiji”, kaže se u pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.