“Bošnjačka riječ” u Bošnjačkom institutu

Bošnjačko nacionalno Vijeće, Centar za bošnjačke studije iz Novog Pazara i Bošnjački institut, Fondacija Adila Zulfikarpašića iz Sarajeva u petak 26.05. su u Bošnjačkom institutu u Sarajevu organizovali promociju prvog broja časopisa za kulturu i društveni život sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ” kao i promociju DVD zapisa sa prvog Festivala sandžačke sevdalinke, FESS 2005. O prvom broju časopisa su govorili predsjednik Izvršnog odbora BNV i Esad Džudžević, glavni i odgovorni urednik časopisa «Bošnjačka riječ» Muhedin Fijuljanin i Džengis Redžepagić, šef resora za kulturu u BNV.

U svom obraćanju prisutnima Džudžević se osvrnuo na rad BNV uopšte, objašnjavajući organizacuju rada Vijeća kao i značaj osnivanja bošnjačkih kulturnih institucija i manifestacija. Muhedin Fijuljanin je prisutnima predstavio koncepciju časopisa, redakciju i saradnike dok je Džengis Redžepagić govorio o značaju institucionalne saradnje sandžačkih Bošnjaka sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o Festivalu sandžačke sevdalinke, Zaim Hadžisalihović, direktor FESS-a naglasio je njegovu ulogu u očuvanju i promovisanju sevdalinke kao umjetničke vrijednosti  koja je bošnjačku kulturnu baštinu uvrstila u sam vrh evropske kulture i umjetnosti posebno naglašavajući potrebu osnivanja bošnjačkog narodnog orkestra u kome bi primarno mjesto zauzeli već skoro zaboravljeni tradicionalni instrumenti saz, šargija, naj i ut.
U umjetničkom dijelu promocije nastupili su hadži Emina Zečaj, vokalni solista i sazlija prof. dr. Mehmed Gribajčević.

Ovom značajnom skupu su pored istaknutih javnih i kulturnih radnika BIH prisustvali i prof. dr. Enes Pelidija, predsjednik udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u Sarajevu prof. dr. Redžo Dizdarević i istaknuti bosanskohercegovački pisac i publicista Tvrtko Kulenović.

Nakon uspješno organizovane i održane promocije, delegacija BNV je posjetila mezar rahmetli Alije Izetbegovića i  proučila fatihu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.