Bošnjačkim nacionalnim blagdanima dati status državnih praznika

Narodni poslanik „Bošnjačke liste za evropski Sandžak“ i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević podnio je amandmane na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima.

Podnijetim amandmanima narodni poslanik Džudžević traži da praznici manjinskih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji budu tretirani kao državni praznici, odnosno da bošnjački nacionalni blagdani 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave i 20. novembar – Dan Sandžaka, usvojeni od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća 11. maja 2004. godine a potvrđeni Odlukom Vlade Republike Srbije 21. decembra 2005. godine, dobiju status državnih praznika Republike Srbije.

Amandmanima na pomenuti prijedlog zakona Džudžević takođe traži da se Islamskli vjerski praznici Ramazanski i Kurban Bajram praznuju kao državni vjerski praznici i da se time pored institucija lokalne samouprave na njihovo obilježavanje obavežu i Republičke institucije kao i da se zapošljenim pripadnicima islamske vjeroispovijesti omogući dvodnevno praznovanje navedenih islamskih blagdana.

Usvajanjem navedenih amandmana, stepen ostvarenosti prava manjinskih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji podigao bi se na viši nivo i korespondirao bi sa standardima uspostavljenim u svim demokratskim državama, takođe bi se omogućilo adekvatno obilježavanje vjerskih praznika pripadnicima islamske vjeroispovijesti i unaprijedio stepen ostvarenosti vjerskih prava u Republici Srbiji.

Narodni poslanik Džudžević je takođe putem amandmana zatražio da se 11. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, čime bi Republika Srbija ispunila svoju međunarodnu obavezu i na taj način poslala poruku svijetu da pripada savremenim evropskim društvima opredijeljenim za mir i demokrartiju.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje da vladajuće političke stranke u Republici Srbiji, a posebno narodni poslanici bošnjačke nacionalnosti, podrže amandmane podnijete od strane gospodina Džudževića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.