BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE ČESTITALO DAN GRADA

Bošnjačko nacionalno vijeće svim građanima Novog Pazara čestita 20. april – Dan Grada Novog Pazara.

Dan Grada Novog Pazara – 20. april, ustanovljen je 2006. godine na prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Novi Pazar kao multinacionalna sredina,  mjesto kohabitacije različitih kultura i civilizacija koje su utkane u njegov identitet i predstavljaju  jednu od njegovih najvećih vrijednosti, odoleo je raznim iskušenjima kroz historiju i sačuvao dobre međuljudske i međunacionalne odnose, čime se svaki njegov građanin ponosi.

Novi Pazar, vjekovni kulturni, ekonomski, administrativni i politički centar regije Sandžak ali i centar bošnjačke zajednice u Srbiji, jedan je od  najznačajnijih gradova na Balkanu, čemu dodatno doprinosi njegova poznata otvorenost i gostoprimljivost.

Novi Pazar ima snage i potencijala da  zajedništvom u demokratskoj atmosferi odgovori izazovima koji su pred njima i da radom, znanjem i zajedničkim djelovanjem postane  mjesto ugodnog življenja za sve sadašnje i buduće naraštaje.

Bošnjaci u Novom Pazaru imaju posebnu obavezu i odgovornost da Novi Pazar povrati principe pravednosti, morala, povjerenja, jednakosti i solidarnosti po kojima je funkcionisao, bio uređen i po kojima je bio nadaleko poznat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.