Produžen rok za vođenje javne rasprave o Deklaraciji BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalog vijeća (BNV), Esad Džudžević izjavio je da je Izvršni odbor tog vijeća odlučio da, zbog vremenskih neprilika u zemlji i vanredne situacije, produži javnu raspravu o Deklaraciji o ostvarivanju prava Bošnjaka u Srbiji, do kraja mjeseca.

Džudžević je potvrdio da je Izvršni odbor vijeće BNV-a prihvatilo primjedbe i sugestije dobijene od institucija bliskih glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću.

Riječ je, kako je rekao, o prijedlogu za izmjenu Ustava Srbije kojim je Srbija definisana kao država srpskog naroda i drugih naroda koji u njoj žive.

“Mi, naime, smatramo da to drugačije treba urediti”, rekao je Džudžević novinarima.

Prihvaćena je, dodao je, i primjedba dobijena od Zukorlićeve opcije, a koja se odnosi na teritorijalnu organizaciju, odnosno da deklaracija pored postojeće formulacije o zajednici šet opština, treba da stoji da građani Sandžaka imaju pravo na pokrajinsku, regionalnu i lokalnu autonomiju.

Džudžević je rekao da se time ispunjava dobar dio međunarodnih standarda u ostvarivanju prava Bošnjaka.

On je rekao da je prihvaćen i prijedlog koji je došao od intelektualaca u BiH, a to je da se uspostavi princip reciprociteta, odnosno da se za Bošnjake u Srbiji traže ista prava koja Srbi imaju BiH.

Džudžević je rekao da očekuje da će ponuđena deklaracija ujediniti Bošnjake na postizanju nacionalnog konsenzusa oko minimuma nacioanlnih ciljeva i intersa.

Deklaracijom se poziva na podrušku teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, njenoj punoj funkcionalnosti u smislu, kako je rekao, ustavnog preuređenja, odnosno da ona može da isprati sve evropske i evoatlantske integracije.

Takođe, dodao je, ponuđena je još snažnija osuda genocida koja se zasniva na presudama međunarodnih sudova.

Džudžević je ocijenio da deklaracija ima dobar odjek u javnosti i da je do sada izazvala pažnju javnosti.

“Očekujemo da tekst deklaracije doprinese nacioanlnom konsenzusu Bošnjaka, ali i da skrene pažnju političkim elitama i međunarodnoj javnosti na nešto što je nedopustivo i što treba da bude promjenjeno”, rekao je Džudžević.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.