Čas historije i bosanskog jezika u Glavnom uredu Vijeća

Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas su posjetili đaci šestog, sedmog i osmog razreda OŠ “Rifat Burdžević-Tršo” iz Novog Pazara sa nastavnicom bosanskog jezika Enisom Kajević .

Đacima su domaćni  bili dr. Redžep Škrijelj, prof. Mevljuda Melajac i prof. Muratka Fetahović koji su ovom prilikom u formi praktičnog časa održali kratka predavanja kojima su im približili bošnjačku historiju, tradiciju i kulturu i upoznali ih sa likom i djelom znamenitih Bošnjaka sa prostora Sandžaka, kao i sa značajem izučavanja bosanskog jezika i historije bošnjačkog naroda.

Dr. Redžep Škrijelj je nakon završetka posjete đaka dao kratku izjavu za naš sajt u kojoj je rekao sljedeće:

“Kod posjetioca je primjećeno veliko interesovanje za bosanki jezik i kulturu. To je naročito značajno jer Vijeće namjerava da od februara, 2013.godine dio sadržaja na bosanskom jeziku predvidi za eksperimentalnu nastavu u deset osnovnih škola u nekoliko sandžačkih gradova. Takođe je posebno značajno da je kod učenika pojačan sveukupni interes za jezik i historiju Bošnjaka i za dalji proces utvrdjivanja smjernica za ocuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka.

Izložba ‘Znameniti Bošnjaci’ je izazvala veliko interesovanje naših gostiju. Veoma raduje njihov povećan nivo nacionalne svijesti, a takođe i želja da se upoznaju sa najzamnenitijim ličnostima koje su obilježile jedan veoma značajan dio bošnjačke historije Sandžaka. Takođe, se sa sigurnošću reći, da želja BNV, da od sljedećeg polugodišta, školske 2012/13,godine u neke od škola uvede ekspreimnetalnu nastavu na bosanskom jeziku, nailazi na potpunu opravdanost.

Jasno je da kod bošnjačje djece postoji želja za pohađanjem nastavnih programa na maternjem bosanskm jeziku, i sve to opravdava i namjere resornih odjeljenja u Vijeću da pristupe eksperimentalnoj realizaciji sačinjenih nastavnih programa, koji će biti od velike pomoći za sprovođenje plana o implementaciji potpune nastave na bosankom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku, naročito tamo gdje ne postoji ni najmanja zakonska ili druga prepreka. Ovom izložbom smo nastavili realizaciju naših aktivnosti na upoznavanju naše bošnjačke javnosti sa ključnim znamenitostima, ličnostima i elementima naše nacionalne prošlosti i kulture. Izložba se nastavlja i u drugim mjestima u Sandžaku, biće realizirana i u Makedoniji i drugim mjestima gdje interesovanje bude postojalo”, rekao je dr. Škrijelj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.