Čestitka novoizabranom ministru prosvjete Srđanu Verbiću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas čestitku novoizabranom ministru prosvjete i nauke u Vladi Republike Srbije Srđanu Verbiću, u kojem mu je poželeo uspjeh u radu u obavljanju tako važne funkcije, istovremeno ga obavijestio i o dosadašnjem toku sprovođenja nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku u toku tekuće školske godine, kao i o pripremama za upis druge generacije u nastavi na bosanskome jeziku u narednoj školskoj 2014/2015. godini.

U pismu Džudževića upućeno Verbiću se u nastavku kaže:

“Bošnjačko nacionalno vijeće već duži niz godina radi aktivno u saradnji sa Ministarstvom prosvjete na implementaciji modela nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-odgojnim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, a od 2.9.2013. godine počela je cjelokupna nastava na bosanskome jeziku u 35 obrazovno-odgojne ustanove, u preko 164 odjeljenja, koje pohađa 4088 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Cjelokupna nastava na bosanskome jeziku realizira se u predškolskom pripremnom programu, prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole.

Do sada su objavljeni sljedeći Pravilnici:

  • Pravilnik o dopuni pravilnika o nastavnom planu i programu za, Sl. Glasnik – Prosvetni glasnik br. 4/2013:
  • Bosanski jezik za prvi razred osnovne škole;
  • Bosanski jezik za peti razred osnovne škole;
  • Bosanski jezik i književnost (za sve smjerove gimnazije);
  • Pravilnik o dopuni pravilnika o planu udžbenika na bosanskome jeziku, Sl. Glasnik –Prosvetni glasnik br. 13/2013;
  • Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradanika (ko može da predaje nastavni predmet bosanski jezik i književnost), Sl. glasnik-Prosvetni glasnik br. 15/2013;

Urađeni, odobreni i upotrebi su u školskoj 2013/2014. godini udžbenici za Bosanski jezik: Sehara slova i Čitanka za prvi razred osnovne škole (izdavačka kuća Klett), Čitanka za peti razred osnovne škole, Čitanka za prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola (izdavačka kuća Klett), a finalizirani su rukopisi dodataka udžbenicima iz grupe nacionalnih predmeta za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole (Historija, Muzička i Likovna kultura i Svijet oko nas), dok su udžbenici iz opće-obrazovnih predmeta prevedeni na bosanski jezik.

Da bi se nastava na bosanskome jeziku uspješno realizirala u školskoj 2014/2015. godini u skladu sa zakonskim rokovima, neophodno je objavljivanje Nastavnih planova i programa za predmet Bosanski jezik za drugi i šesti razred osnovne škole i drugi razred srednjih škola koji su u fazi objavljivanja, dok su Nastavni planovi i programi za dodatke predmetima Historija, Likovna i Muzička kultura i Svijet oko nas za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovnog obrazovanja i prvi i drugi razred srednjeg obrazovanja, kao i Plan udžbenika za nastavu na bosanskome jeziku predati Nacionalnom prosvjetnom savjetu na odobravanje.

Na zadnjem sastanku ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića od 11. aprila 2014. godine, dogovoreno inteziviranje svih ovih zakonskih radnji.

Na osnovu dogovora sa istoga sastanka održan je i zajednički radni sastanak članova Odbora za obrazovanje Vijeća i predstavnika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, 15. aprila 2014. godine u prostorijama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Na ovom sastanku je dogovoreno da ministar prosvjete formira zajedničku radnu grupu koja će raditi na svim pitanjima tokom cijelog procesa implementacije nastave na bosanskome jeziku, radi usaglašavanja i pravovremenog rješavanja svih problema.

Molimo Vas da u što hitnijem roku zatražite od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da Vam dostave predstavnike Zavoda koji će učestvovati u radu zajedničke radne grupe, a u skladu sa tim šaljemo Vam imena predstavnika Vijeća koji će učestvovati u radu zajedničke radne grupe: potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Muhedin Fijuljanin, predsjednik Stručne komisije Vijeća dr. Redžep Škrijelj i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja, prof.

Poštovani Ministre u cilju ispunjenja zakonom predviđenih rokova molimo Vas da učinite sve u okviru svojih nadležnosti da se sva ova predviđena akta objave u skladu zakonskom procedurom.

Zbog nastavka uspješne saradnje Ministarstva prosvjete i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, molimo Vas da, u što skorijem roku primite delegaciju Vijeća kako bi Vas iz prve ruke detaljno obavijestili o svim aspektima u procesu implementacija nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku”, kaže se u pismu predsjednika Vijeća Esada Džudževića upućeno ministru prosvjete i nauke Srđanu Verbiću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *