Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević uputio je čestitku bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, u kojoj se kaže:

“U svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, kao i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitam Dan nezavisnosti.

Prije dvadeset godina, 1. marta 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine, opredijelili su se za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, kao zajednicu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive, što je bio jedan od najvažnijih događaja i datuma u cjelokupnoj historiji bošnjačkog naroda uopšte.

Danas, nakon tih dvadeset godina, nakon godina razaranja, godina u kojima je bošnjački narod pretrpio stravične masakre i bio izložen genocidu, Bosna i Hercegovina se izgrađuje na principima sprovedenog referenduma i opšteprihvaćenim međunarodnim standardima i, naše je ubjeđenje, da je taj put jedini ispravan put i garancija opstanka i Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda uopšte.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, želim da istaknem da Bošnjačko nacionalno vijeće snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, njen evropski put, osuđujući još jednom agresiju i zločin genocida nad bošnjačkim narodom, kao i na tim osnovama uređenje i izgradnju posebnog paradržavnog entiteta u njoj.

Polazeći od činjenice da su sandžački Bošnjaci dio bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom i svojom otadžbinom, Bošnjačko nacionalno vijeće se zalaže za princip reciprociteta položaja i prava Bošnjaka u Srbiji u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Još jednom, Vama, Vašoj porodici, saradnicima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim srećan praznik Dan nezavisnosti.”