Predsjednik BNV uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je čestitku bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, u kojoj se kaže:

“U svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, kao i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitam Dan nezavisnosti.

Tog 1. marta 1992. godine. građani Bosne i Hercegovine su se, velikom većinom, na referendumu opredijelili za život u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, kao zajednicu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive, rade i misle slobodno. Obilježavajući ovaj dan, obilježavate jedan od najvažnijih dana u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine.

Iskreno se nadamo da će politčko vođstvo Bosne i Hercegovine smoći snage da Bosnu i Hercegovinu povede ka Euroatlanskim integracijama i osigura prosperitet i bolju budućnost svojim građanima koji zive unutar i van njenih granica.

Polazeći od činjenice da su sandžački Bošnjaci dio bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom i svojom otadžbinom, Bošnjačko nacionalno vijeće se zalaže za princip reciprociteta položaja i prava Bošnjaka u Srbiji u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Još jednom, Vama, Vašoj porodici, saradnicima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim srećan praznik Dan nezavisnosti.”