Delegacija Vijeća odala počast žrtvama zločina u Štrpcima

U povodu obilježavanja dvije decenije od otmice u Štrpcima delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća juče je u Prijepolju odala počast žrtvama polaganjem cvijeća na spomen obilježje i učenjem Fatihe.

“Moram reći ovom prilikom, da je jasno da je ove ljude ovdje, bez ikakve sumnje, pobila srpska vojska. Zvali se oni JNA, Vojska Republike Srbije, Vojska tzv. Republike Srpske, činjenica je da je ove ljude pobila srpska vojska.  Zato ćemo mi kao BNV insistirati da Međunarodni krivični sud za područje bivše Jugoslavije, koji su osnovale Ujedinjenje nacije, preuzme ovaj slučaj.

Veoma je važno da Međunarodni krivični sud preuzme odgovornost za procesuiranje ovog slučaja, a mi ni u kom slučaju ne očekujemo to od Srbije, jer kao što je poznato ni jedan se zločinac neće sam predati u ruke pravde i potrebno je da ga neko privede, pa je zato potrebno da međunarodna pravda, odnosno međunarodna zajednica privede Srbiju zbog ovog zločina”, rekao je predsjednik Vijeća Esad Džudžević u izjavi Televiziji Tutin.