Delegacija BNV sa rukovodstvom DUNP o novim studijskim programima

Na današnjem sastanku članova Odbora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je predvodio predsjednik Vijeća Esad Džudžević, sa Upravom Državnog univerziteta u Novom Pazaru, na čelu sa prof. dr. Miladinom Kostićem, razgovarano je o usvojenoj Studiji izvodljivosti Vijeća kojom se predlaže uvođenje studijskih programa koji obuhvataju sadržaje iz nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. 

Studija podrazumijeva:

1. Uvođenje bosanskog jezika i pisma kao jezika nastave ravnopravno sa srpskim jezikom i pismom,
2. Obnovu studijskog programa bosanskog i srpskog jezika i književnosti,
3. Proširenje Departmana umjetnosti sa dvopredmetnom nastavom Likovne i Muzičke umjetnosti ili sa dvije studijske grupe Likovna umjetnost i Muzička umjetnost. Prijedlog treba da se zasniva na likovnoj i muzičkoj pedagogiji,
4. Osnivanje studijskog programa ili dvogrupe Historija i Geografija.

Osim predsjednika Vijeća gdina Džudževića, sastanku su prisustvovali: šef Resora za visoko obrazovanje u Vijeću docent dr. Redžep Škrijelj, predsjednik Odbora za visoko obrazovanje prof. mr. Ervin Ćatović i predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Elijas Rebronja.

Predsjedik Vijeća Esad Džudžević predložio je rektoru da imenuje prorektora koji bi bio koordinator u procesu implementacije iznesenih zahtjeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.