DELEGACIJA BNV NA PROSLAVI DANA SANDŽAKA U SARAJEVU

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovala je jučer svečanom skupu koji je povodom 20. novembra – Dana Sandžaka organizovalo Udruženje građana BiH porijeklom iz Sandžaka u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Skupu je prisustvovao veliki broj osoba iz kulturnog, političkog, akademskog i privrednog života Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Delegaciju BNV su činili Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik, doc. dr. Hasim Mekić, predsjednik Izvršnog odbora i doc. dr. Sead Šemsović, član Odbora za obrazovanje.

Na proslavi se obratio potpredsjednik Vijeća, Muhedin Fijuljanin čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

 

„Poštovani prijatelji,

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg legalnog i legitimnog predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji, čestitam Vam na organizaciji proslave 20. novembra – Dana Sandžaka.

Ponosni na svoj bošnjački nacionalni i sandžački regionalni identitet sastali smo se danas ovdje da na primjeren način obilježimo jedan period iz svijetle i bogate sandžačke historije.

Sa ponosom ističemo da su građani Sandžaka u presudnom trenutku u Drugom svjetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje pružanjem oružanog otpora fašizmu – formiranjem vojske Sandžaka.

Na dan 20. novembra 1943. godine u Pljevljima formirano je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka kao najviši organ narodne vlasti Sandžaka.

Sandžački Bošnjaci se zalažu za pravnu državu, zasnovanu na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom, ravnopravnost naroda, zaštitu i unapređenje prava manjinskih zajednica i nacionalnih manjina, u skladu sa međunarodnim normama i pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO savezu.

Sandžak je historijska regija koja je vijekovima egzistirala kao cjelina, a od 1918. godine je podijeljena na jugozapadnu Srbiju i sjeveroistočnu Crnu Goru, ali je zapravo teritorijalna cjelina sa zajedničkom historijom, kulturom, tradicijom i jezikom.

Danas govorimo o povezivanju Evrope regija, odnosno historijskoj regiji Sandžak, koja ima zajedničku priču, tradiciju i razvojni potencijal, tako da je jedino racionalno posmatrati je kao cjelinu.

Kada govorimo o Sandžaku kao regiji, koja nije ograničena  političkom granicom, nećemo s početka uspostavljati saradnju među nama. Ne, jer ova saradnja već postoji, i to na kulturnom, ekonomskom i sportskom  području. Doduše, nekada više, a nekada manje intenzivno, ali kontinuirano, bez obzira na prepreke koje je tokom vremena izazvala politika.

Nadamo se da će ta saradnja postati još jača i uspješnija u procesu evropskih i evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Na kraju koristim priliku da Vam čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka.

Želim vam svako dobro.“

img_2788

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *