DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE NA ČELU SA OSKAROM BENEDIKTOM U POSJETI BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU

Delegacija zamjenika ambasadora šesnaest zemalja Evropske unije i misije Evropske unije u Srbiji, predstavnici Evropskog PROGRES-a na čelu sa zamjenikom šefa Delegacije Oskarom Benediktom je danas posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće, tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća čime su ukazali veliku čast Bošnjacima u Srbiji.

U ime domaćina gostima se obratio predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin riječima:

„Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, osnovano 11. maja 1991. godine. Ovaj saziv Vijeća je biran na direktnim izborima 26. oktobra 2014. godine.

Na osnovu aktuelnog zakona o nacionalnim manjinama Bošnjačko nacionalno vijeće se bavi pitanjima iz oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i jezika i pisma i to u vrlo otežanim uslovima opstrukcije na svim nivoima vlasti u Srbiji.

Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku a brojčana manjina u Srbiji i Crnoj Gori.

Bošnjaci Sandžaka su jedini narod na prostoru bivše SFRJ čiji status još uvjek nije riješen u Srbiji. Bošnjacima u Srbiji još uvjek nije priznat status naroda kao ranije stečeno pravo.

Status Sandžaka nije riješen na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Nakon pada komunizma Sandžaku nije vraćena državnost koju je izborio u Drugom svjetskom ratu kao Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS.

Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja. Bošnjaci Sandžaka nemaju nacionalnu državu, zato je BNV kao najviše predstavničko tijelo, jedini legalni i legitimni organ u Srbiji koji traži rješenje za političku egzistenciju Bošnjaka u Srbiji.

U tom smislu BNV se aktivno bavi:

a) Reformom političkog sistema Srbije,

b) Akcionim planom za manjine, poglavlje 23 za EU,

c) Donošenje novog manjinskog zakona.

d) Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije,

e) Održivim razvojem nedovoljno razvijenih područja, posebno Sandžaka.

f) Prekogranična saradnja BNV i BV u Crnoj Gori, Sporazum od 23. januara 2016. godine, u skladu sa Evropskom okvirnom konvencijom o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti.

g) Donošenje novog zakona o pravima civilnih žrtava rata.

U Sandžaku vlada teška ekonomska situacija i nezaposlenost preko 50%. Nedostatak adekvatne putne i komunalne infrastrukture i investicija u ovoj nerazvijenoj regiji. Osnovni uzrok je nepostojanje pravne sigurnosti, širenja atmosfere straha državnih organa Srbije prema Bošnjacima i neriješeni teški zločini nad Bošnjacima u Sandžaku tokom ‘90.-tih. O položaju manjina u Srbiji govori izvještaj Minority Rights Group International (Međunarodna grupa za manjine) za 2014. i 2015. godinu. kao signal ranog upozorenja.

Početkom procesa NATO integracija Crne Gore položaj građana Južnog Sandžaka, a posebno Bošnjaka, je znatno bolji. Bošnjaci osjećaju napredak u uspostavljanju vladavine prava i pravne sigurnosti.

8. maja 2016. godine u Crnoj Gori je zabranjeno djelovanje srpske terorističke organizacije „Ravnogorski pokret“ što doprinosi osjećaju sigurnosti i perspektivi za opstanak Bošnjaka u Južnom Sandžaku. U tom smislu BNV pozdravlja sve aktivnosti Srbije u saradnji sa NATO savezom.

U cilju prevazilaženja teške ekonomske situacije u Sandžaku potrebno je hitno omogućiti nesmetan promet robe iz Sandžaka na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore – otvaranjem brze trake za prehrambene i druge proizvode, kao i otvaranje „Ekonomskog koridora“ iz Sandžaka za Kosovo kako bi se omogućio nesmetan promet robe najkraćim putem preko Sjevernog dijela Kosova.“

Delegacija zamjenika šesnaest zemalja Evropske unije i Delegacije Evropske unije u Srbiji je u višednevnoj posjeti Sandžaku u okviru koje posjećuje najvažnije organizacije i institucije u Sandžaku kao i sve Sandžačke opštine i gradove.

DSC_3904

DSC_3905

DSC_3910

 

DSC_3894

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *