Delegacija Kancelarije za ljudska i manjinska prava u posjeti Vijeću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, primio je danas u Glavnom uredu Vijeća predstavnike Kancelarije za ljudska i manjinska prava, višu savjetnicu Zoricu Novaković iz sektora za nacionalne manjine, kao i Vladu Radulovića, savjetnika u tom sektoru.

Cilj posjete je upoznavanje delegacije Kancelarije sa aktuelnim problemima u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i planovima aktivnosti u predstojećem periodu.

Predsjednik Vijeća upoznao je Novakovićevu o problemima isticanja dvojezičnih tabli, odnosno nesprovođenja Odluke Vijeća o tradicionalnim naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta na području Sandžaka, kao i ne uvođenja službene upotrebe bosanskog jezika i pisma u Priboju. Džudžević je obavijestio predstavnike Kancelarije o pokretanju postupka sudsko-pravne zaštite u svim slučajevima gdje je prekršen zakon i volja roditelja iskazana u anketi o modelu nastave, za koje je zadužena Pravna služba Vijeća. Predsjednik Vijeća je kao primjer nebrige države Srbije o kulturnom naslijeđu jedne nacionalne zajednice, naveo sudbinu Smailbegovića hana u Novom Pazaru i prijepoljske Musale.

Šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku Redžep Škrijelj obavijestio je članove delegacije Kancelarije za ljudska i manjinska prava o Studiji izvodljivosti za implementaciju nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku podsjetila je Novakovićevu o prestanku finansiranja Sandžačkih novina od strane Ministarstva kulture i informisanja od decembra 2011. godine.

Sastanku su prisustvovali Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku i Semir Gicić, koordinator za kulturu i informisanje u Glavnom uredu Vijeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.