Delegacija Misije OEBS-a u Srbiji posjetila BNV

Delegacija Misije OEBS-a u Srbiji na čelu sa zamjenikom šefa Misije Tomasom Murom, posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće.

Gospodina Mura i ostale predstavnike Misije OEBS-a primili su članovi Izvršnog odbora Vijeća na čelu sa potpredsjednikom Izvršnog odbora Muhedinom Fijuljaninom.

Fijuljanin je goste upoznao o trenutnim aktivnostima i projektima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, o problemima na koje Vijeće nailazi prilikom implementacije Ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture i informisanja na bosankom jeziku, kao i o odnosu državnih organa u smislu zaustavljanja i onemogućavanja ostavarivanja garantovanih prava Bošnjacima u Republici Srbiji čime su Bošnjaci postali manjinska zajednica sa najnižim stepenom ostvarenosti svojih prava.

Član Izvršnog odbora dr Redžep Škrijelj upoznao je delegaciju Misije OEBS-a o problemima vezanim za izvođenje nastave na bosanskom jeziku i uvođenju bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture u školama u vidu obaveznog predmeta. Škrijelj je, gospodina Mura i ostale članove delegacije upoznao o ignorantskom odnosu Ministarstva prosvjete Republike Srbije prema zahtjevima Vijeća za ostvarivanje prava na obrazovanje na maternjem jeziku i nespremnosti tog ministarstva da učestvuje u finansiranju neophodnih udžbenika.

Pored informacija koje su dobili od predstavnika Vijeća, uz konstataciju da je Vijeće dosta aktivno u sprovođenju svojih nadležnosti, predstavnike misije OEBS-a interesovao je pravni status Vijeća kao i da li država i lokalne samouprave u Sandžaku u dovoljnoj mjeri finansijski potpomažu rad i funkcionisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predstavnici Izvršnog odbora zatražili su od misije OEBS-a u Republici Srbiji da učine sve neophodne napore kako bi se situacija vezana za pravni položaj i konstituisanje Vijeća u najkraćem mogućem roku razriješila u smislu konstituisanja Vijeća na osnovu rezultata od 6. juna 2010. godine, raspisivanja novih izbora ili na neki drugi način, u skladu sa zakonom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.