Delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije u posjeti Vijeću

Delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka na čelu sa reisu-l-ulemom Ademom ef. Zilkićem posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće.

Cilj posjete je podrška Rijaseta Islamske zajednice Srbije Vijeću za uvođenje nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević primio je delegaciju Rijaseta Islamske zajednice u sastavu: Adem ef. Ziljkić, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Hasib ef. Suljović, muftija sandžački, glavni imam Rijaseta hafiz Izet ef Mašović i Muzafera Muratović, direktorica vaspitno-obrazovnih ustanova “Nahla”’. Sastanku su prisustvovali Rizah Gruda, predsjedavajući Senata Vijeća i Mevljuda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma.

Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka čestitali su Esadu Džudževiću, predsjedniku Vijeća i saradnicima na jednom od najvećih uspjeha u dvodecenijskom angažmanu na polju ostvarivanja legitimnih prava Bošnjaka na ovim prostorima. Također su pružili punu podršku i pomoć Bošnjacima Sandžaka i Srbije i predstavnicima Vijeća u ostvarivanju nacionalnih, kulturnih i drugih prava, jer samo jedinstvenim djelovanjem u okvirima svojih kompetencija može se postići jedinstvo i sloga bošnjačkog naroda, a sve u cilju sveukupnog napretka i prosperiteta naše zajednice.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević zahvalio je delegaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije na posjeti i istakao da Bošnjačko nacionalno vijeće snažno podržava proces objedinjavanja Islamske zajednice na području Republike Srbije i poziva vjerske poglavare na dijalog koji bi doveo do obostrano zadovoljavajućeg rješenja, u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom, a u interesu svih vjernika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *