Delegacija Vijeća posjetila Opštinu Tutin

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednikom Esadom Džudževićem, posjetila je danas Opštinu Tutin.

Delegaciju Vijeća u kojoj su bili članovi Odbora za obrazovanje primio je predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević, a razgovorima su prisustvovali zamjenik predsjednika opštine Salih Hot i član Opštinskog vijeća zadužen za obrazovanje Medžid Mujović.

Povod posjete delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća je početak pripremne nastave na bosanskom jeziku koja će se od 21. februara odvijati i u Tutinu u po jednom odjeljenju osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” i “Gimnazije” i u jednoj vaspitnoj grupi predškolske ustanove “Habiba Stočević”.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević informisao je domaćine o aktuelnim organizaciono-tehničkim aspektima uvođenja nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku sa posebnim osvrtom na 21. februar kada startuje pripremna nastava u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

S tim u vezi članovi delegacije Vijeća izložili su domaćinima detalje plana organizacije Javnog časa iz bošnjačke historije i kulture koji će se 21. februara sinhronizovano održavati u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u sandžačkim gradovima, u kojima je predviđeno izvođenje pripremne nastave na bosanskom jeziku.

Predsjednik Džudžević je ovom prilikom podsjetio predsjednika Kučevića na obaveze lokalne samouprave u procesu implementacije Modela obrazovanja sandžačkih Bošnjaka na maternjem jeziku.

Predsjednik Kučević je izrazi svoje zadovoljstvo i radost današnjom posjetom delegacije Vijeća i izrazio spremnost lokalne samouprave u Tutinu da svesrdno, u okviru svojih mogućnosti i zakonskih ovlašćenja, pomogne proces implementacije nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji opštine Tutin.

Predsjednik BNV ovom prilikom je domaćinima uručio po primjerak značke sa nacionalnom zastavom sandžačkih Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.