Delegacije BNV na sastanku sa ministrom kulture i informisanja

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević i šef Resora za bošnjačku kulturu Vijeća, Mustafa Baltić održali su danas sastanak sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem u Beogradu.

Predsjednik Vijeća je na sastanku iznio probleme u ostvarivanju prava Bošnjaka u oblasti kulture i informisanja, a posebno se odnosilo na umanjenje budžeta i probleme oko finansiranja manifestacija Festival sandžačke sevdalinke  (FESS), Sandžačke književne susrete (SAKS) i Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI) i umanjenje budžeta za izdavanje časopisa Bošnjačka riječ.

Džudžević je obavijestio ministra Tasovca da je Vijeće donijelo Odluku o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

Na sastanku je bilo razgovora o Odluci o utvrđivanju ustanova i manifestacija od posebnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka u Srbiji. Delegacija Vijeća je akcenat  stavila na obnavljanje nedjeljnika Sandžačke novine, koje je Ministarstvo kulture i informisanja godinama sufinansiralo, kao i na inicijativu za formiranje Redakcije na RTS-u za programe na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji.

Esko kod Tasovca

Mustafa Baltić, šef Resora za bošnjačku kulturu je u razgovoru sa ministrom ponudio Ministarstvu kulture i informisanja da Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka stavi u funkciju tako što će Vlada Republike Srbije na prijedlog Ministarstva kulture preuzeti suosnivačka prava nad Zavodom, čime će pokazati želju za partnerskim odnosom sa Vijećem i Bošnjacima u cjelini.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici bugarskog i romskog nacionalnog savjeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.