Delegacije Turske u posjeti BNV-u

Bošnjačko nacionalno vijeće na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora i narodnim poslanikom Esadom Džudževićem, primili su danas visoku državnu delegaciju Republike Turske predvođenu  Muratom Karagözom, zamjenikom generalnog direktora Ministarstva inostranih poslova Republike Turske i njegovom ekselencijom Ali Rıza Çolakom ambasadorom Republike Turske u Srbiji.

U visokoj državnoj delegaciji Republike Turske bili su  i predstavnici kabineta predsjednika vlade Republike Turske, TİKE, Instituta “Yunus Emre” iz Ankare, Direkcije za vjerske poslove Republike Turske, Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske kao i predstavnike ambasade Republike Turske u Srbiji.

Tokom razgovora predsjednik Izvršnog odbora Esad Džudžević istakao je da su sandžačkim Bošnjacima danas, više nego ikad, u svojoj historiji potrebni ekonomski razvoj, mir i politička stabilnost. Džudžević je takođe istakao da je za položaj i ostvarivanje nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji neophodna dobra saradnja Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kao i da Bošnjačko nacionalno vijeće u tom procesu želi da bude aktivan i konstruktivan partner.

Predsjednik Izvršnog odbora posebno je naglasio ulogu i autoritet Republike Turske prilikom postizanja minimuma nacionalnog konsenzusa svih strana unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.