Demanti Glavnog ureda Vijeća na tekst objavljen u listu “Večernje novosti”

Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputio je danas demanti generalnom direktoru i glavnom uredniku Večernjih novosti, gospodinu Ratku Dmitroviću, koje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Dmitrović,

U današnjem izdanju dnevnog lista “Večernje novosti”, od 13. avgusta 2014. godine, na petoj strani, objavljen je novinski članak pod naslovom “Sve na bosanskom, ili ništa!”, autora I. Mićevića, gdje je izneto nekoliko neistina.

Ovim putem tražimo od Vas da u sutrašnjem broju, u istom dijelu glasila, u istoj rubrici, na istim stranicama uz oznaku „ODGOVOR“ odnosno „ISPRAVKA“ objavite demanti, u skladu sa Zakonom o štampi.

Naime, u tekstu se navodi da je u prvom razredu srednjih škola bilo časova na bosanskom jeziku, ali za četiri predmeta, kroz projekat pripremne nastave na bosanskom. U prvom razredu tutinske gimnazije kompletna nastava na bosanskome jeziku počela je 2. septembra 2013. godine u četiri odjeljenja. Učenici ovih odjeljenja, u školskoj 2014/2015. godine upisuju drugi razred u nastavi na bosanskome jeziku.

Iako su se isti ulovi stekli i u novopazarskoj i sjeničkoj gimnaziji, uključujući izjašnjavanje roditelja, nastava nije počela 1.septembra 2013.godine, uprkos peticiji i štrajku učenika. Nastava na bosanskome jeziku, u ovim školama, počela je aktom ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića, u drugom polugođu 2013/2014.godine, pošto je ranije to bilo onemogućeno. Dogovorom Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, Vijeće je obezbijeđivalo sredstva za nastavnike koji su držali časove srpskog kao nematernjeg jezika u novopazarskoj i sjeničkoj gimnaziji, u nastavi na bosanskome jeziku.

U pomenutom tekstu spominje se navodni problem kvalifikacija nastavnika za rad na bosanskome jeziku, kao i izdavanje sertifikata od strane BNV.

U skladu sa Članom 120. i 121. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Bošnjačko nacionalno vijeće je uputilo javni poziv za polaganje testa o poznavanju bosanskoga jezika svim direktorima, nastavnicima, stručnim saradnicima i vaspitačima obrazovno – vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju za dobijanje sertifikata za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Sandžaku., 23. maja 2013. godine. Na osnovu tog poziva svi zainteresovani direktori, nastavnici, stručni saradnici i vaspitači, su polagali testove i dobijali sertifikate, u skladu sa zakonom.

Što se tiče nastavnih planova i programa, oni su na vrijeme odobreni i objavljeni u Prosvjetnom glasniku. Pored toga, plan udžbenika, udžbenici i školska evidencija su, također, odobreni od strane ministra prosvjete i odštampana za predškolski pripremni program, za prvi i peti osnovne škole i prvi i drugi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

U općinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, Bošnjačko nacionalno vijeće je imenovalo koordinatore i saradnike za obrazovanje koji su sproveli slobodno anketiranje roditelja učenika koji će u školskoj 2014/2015. godini pohađati nastavu u prvom i petom razredu osnovne škole, kao i u prvom razredu srednje škole.

Prvi krug anketiranja roditelja u ovim općinama, koji je trajao od 1.aprila do 30.juna, je uspješno sproveden, te su postignuti rezultati ocijenjeni pozitivno.

U općini Prijepolje se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 15 roditelja, u prvom razredu 57 roditelja, u petom 51 roditelj i u prvom razredu srednje škole 36 roditelja.

U općini Priboj se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 10 roditelja, u prvom razredu 21 roditelj, u petom 26 roditelja i u prvom razredu srednje škole 18 roditelja.

U općini Nova Varoš se za nastavu na bosanskom jeziku u predškolskom pripremnom programu do sada izjasnilo 32 roditelja, u prvom razredu 2 roditelja, u petom 3 roditelja i u prvom razredu srednje škole 4 roditelja.

Podsjećamo da je u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši bilo onemogućeno izjašnjavanje roditelja i učenika srednjih škola na kom jeziku žele da pohađaju nastavu. Učenicima i roditeljima je, na potpuno nezakonit način, ponuđeno slušanje bosanskog jezika kao izbornog predmeta. BNV je pismom tražilo od predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđana Verbića, da se ponovo izvrši anketiranje roditelja bošnjačke nacionalnosti na kojem će jeziku njihovo dijete pohađati nastavu u školskoj 2014/2015. godini u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Za školsku 2014/2015.godinu, Ministrstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je u Prosvjetnom glasniku br. 5, od 10.jula 2014.godine, objavilo sve neophodne pravilnike i planove udžbenika za drugi i šesti razred osnove škole i prvi i drugi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

BNV je obezbijedilo besplatne čitanke za peti i šesti razred osnovne škole i prvi i drugi razred gimnazija i srednjih stručnih škola, kao i besplatne udžbeničke komplete za prvi i peti razred učenicima osnovne škole “Svetozar Marković“, u Brodarevu, općina Prijepolje.

Ovim putem, BNV još jednom poziva Vladu i resorno ministarstvo da organizuju ponovni upus u srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, kako bi ovo ustavom i zakonima garantovano pravo bilo omogućeno i pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.