Devetnaest godina od monstruoznog zločina u Štrpcima

Danas se navršava 19 godina od otmice 19 civila – putnika iz voza u mjestu Štrpci i njihovog ubistva koje su počinili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića.

Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti i kasnije ih svirepo ubila.

Na 19-godišnjicu otmice i likvidacije putnika iz voza, 27. februara, BNV će održati posebnu sjednicu Izvršnog odbora i posjetiti spomen-obilježje nastradalima u Prijepolju.

Opština Prijepolje će organizovati tradicionalni prijem za porodice otetih i ubijenih putnika, a u Domu kulture u Prijepolju održaće se komemorativna akademija “Štrpci bez mezarjja”.

Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen, povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava.

Prema porodicama otetih i ubijenih, država se nije ponijela na adekvatan način. Izostala kontinuirana i stalna briga nadležnih institucija i društvene zajednice.

Vidljivo je da se ovaj, kao i drugi zločini i žrtve sve više potiskuju u zaborav, da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Milan Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.