DODJELA NAGRADA PO KONKURSIMA POVODOM DANA ZASTAVE

Bošnjačko nacionalno vijeće je jučer u sklopu obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, dodijelilo nagrade dobitnicima koji su učestvovali na literarnom konkursu „Zavičaju, želim da ti kažem…“ i konkursima za najbolji slogan i najbolji plakat kojima se afirmiše bošnjački nacionalni identitet u Sandžaku.

Na  literarnom konkursu „Zavičaju, želim da ti kažem…“ pristigla su 84 rada, a učestvovalo je 16 osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, i Rožaja.

Na konkursu za najbolji slogan, pristiglo je 26 slogana, dok je na konkursu za najbolji plakat pristiglo 10 radova.

Konkursi su raspisani sa ciljem podizanja nivoa kreativnog stvaralaštva među mladima u Sandžaku.

Predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin uručio je nagrade i diplome dobitnicima prvog mjesta na literarnom konkursu za obje kategorije kao i dobitnicima prvog mjesta na konkursima za najbolji slogan i najbolji plakat.

Prvo mjesto u prvoj kategoriji (V i VI razred) na literarnom konkursu „Zavičaju, želim da ti kažem…“  osvojila je Emina Spahić, učenica V razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara. Drugo mjesto na literarnom konkursu osvojio je Ilhan Bronja, učenik V razreda OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ Duga Poljana, a Lamija Garčević, učenica VI razreda OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara dobitnica je nagrade za treće mjesto.

Dobitnik prvog mjesta u drugoj kategoriji (VII i VIII razred) na literarnom konkursu je Emin Biševac, učenik VIII razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara. Drugo mjesto osvojila je Ajša Mujović, učenica VII razreda OŠ „12. decembar“ iz Sjenice i treće mjesto osvojio je Edis Nurković, učenik VII razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Novog Pazara.

Nagrade za osvojena druga mjesta na literarnom konkursu uručio je predsjednik Žirija, prof. dr. Redžep Škrijelj a za treća mjesta uručio je predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, prof. dr. Hasim Mekić.

 

Također, nagrade i zahvalnice za osam učesnika literarnog konkursa čiji radovi su pohvaljeni od Stručnog žirija u prvoj kategoriji uručila je član Žirija Esma Nuhović, a u drugoj Timka Malić.

Pohvaljeni radovi na literarnom konkursu u prvoj kategoriji, za učenike petih i šestih razreda su:

Adna Rašljanin, OŠ „Halifa bin Zaid al Nahjan“, Novi Pazar, V razred

Armin Gološ, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin VI razred

Irma Klimenta, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin

Erna Islamović, OŠ „Desanka Maksimović“, Novi Pazar, VI razred

Hana Trtovac, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Novi Pazar, VI razred

Emina Ćorović, OŠ “Vuk Karadžić“, Novi Pazar, VI razred

Hamza Ziljkić, OŠ “Meša Selimović“, Ribariće, Tutin

 

Pohvaljeni radovi na literarnom konkursu u drugoj kategoriji za učenike sedmih i osmih razreda su:

Elvira Karišik, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VIII razred

Rijalda Papić OŠ „12. decembar“, Sjenica, VIII razred

Anes Hajradinović, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VIII razred

Naida Tahirović, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VII razred

Merima Lakota, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VII razred

Elza Muslić OŠ „Đura Jakšić“, Novi Pazar

Amra Leković OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin, VIII razred

Merva Reč OŠ “Rifat Burdžović Tršo“, Tutin, VII razred

 

Prvo mjesto na konkursu za najbolji slogan na osnovu odluke Stručnog žirija osvojio je Almedin Asotić iz Sjenice, autor slogana „Bošnjače moraš biti istrajan, imaš se za koga boriti“.

Dobitnik prvog mjesta na konkursu za najbolji slogan na osnovu broja internet glasova je Šemsudin Ljajić iz Novog Pazara, autor slogana “Bošnjaci – tradicija, vjera, sloga”.

Drugo mjesto osvojio je Damir Talović iz Sjenice, autor slogana “Da se ljiljani visoko vihore, da Bošnjaci bosanskim govore, da se ova zemlja vječno Sandžak zove – Amanet to je!“, a treće mjesto osvojila je Amina Ziljkić iz Tutina autorica slogana “Biti veliki čovjek, isto što i biti Bošnjak!”.

Nagradu za osvojeno drugo mjesto na konkursu za najbolji slogan uručila je predsjednica Žirija, Mevluda Melajac a za treće mjesto uručila je potpredsjednica Vijeća Vasvija Gusinac.

 

Stručni žiri za odabir najboljih radova na konkursu za najbolji plakat je pregledao pristigle radove i konstatovao da nije u mogućnosti da dodijeli nagradu Stručnog žirija – Desktop računar – radna stanica za profesionalnog korisnika jer nisu u dovoljnoj mjeri likovno opravdani, niti tehnički korektno urađeni da bi zadovoljili kriterijume konkursa po kojima Stručni žiri dodjeljuje svoju nagradu.

Međutim, imajući u vidu činjenicu da se tri nagrade dodjeljuju internet glasanjem, bez utjecaja žirija na odluku, Stručni žiri je donio odluku da i rad „Bošnjaci kroz vrijeme i spomenike“ autorice Amre Numanović iz Novog Pazara treba dobiti utješnu nagradu Stručnog žirija, i to tablet računar.

Dobitnik prvog mjesta na konkursu za najbolji plakat na osnovu broja internet glasova je Ishak Kamberovića iz Novog Pazara, autor plakata  „Zemljo naša, ljubim tvoje prelijepe ljiljane“.

Drugo mjesto osvojila je –   Alma Zekić iz Sjenice, autorica plakata  Sandžaku, ponosan mi budi!”, a treće mjesto osvojio je Altan Čajević iz Novog Pazara, autor plakata „SEBILJ“.

Utješnu nagradu na konkursu za najbolji plakat uručila je predsjednica Žirija, Amra Hodžić Jejna, za drugo mjesto Faris Redžepagić, član Žirija  a za treće mjesto uručila je potpredsjednica Vijeća Vasvija Gusinac. Utješnu nagradu je u ime dobitnice primio njen brat Muhamed Numanović.

 

 

Stručni žiri za dodjelu nagrada na literarnom konkursu su čnili predsjednik prof. dr. Redžep Škrijelj i članovi Zehnija Bulić, Timka Malić, Ersan Muhović i Esma Nuhović.

Stručni žiri za dodjelu nagrada na konkursu za najbolji plakat su činili mr. Amra Jejna, predsjednica i članovi Ajla Škrijelj, Faris Redžepagić, mr. Samir Smajović i mr. Bekim Mehović.

Stručni žiri za dodjelu nagrade na konkursu za najbolji slogan su činili predsjednica Mevluda Melajac i članovi Redžep Škrijelj, Dino Lotinac, Almir Rizvanović i Adisa Džanković.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *