Dogovor o daljem radu BNV do konstituisanja novog saziva

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održana sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u proširenom sastavu, na kojoj je razgovarano o funkcionisanju i radu Vijeća do konstituisanja novog saziva. Na sjednici je najviše pažnje posvećeno pripremama za početak školske 2014/2015. godine za drugu generaciju učenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžo rekao je da su svi uslovi ispunjeni za početak školske 2014/2015. godine u nastavi na bosanskome jeziku od 1. septembra 2014. godine. On je obavijestio prisutne, da će udžbenici na bosanskome jeziku biti dostavljeni u toku naredne sedmice.

Predsjednik Izvršnog odbor BNV Muhedin Fijuljanin obavijestio je prisutne da je ove sedmice obavljen razgovor sa predstavnicima Ministatstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu i da su na tom sastanku razmotreni problemi u ostvarenju prava na obrazovanje pripadnika bošnjačkoga naroda u Srbiji na bosanskom jeziku i razgovarano o unaprjeđenju modela ostvarivanja prava pripadnika manjina na obrazovanje na svom maternjem jeziku. On je rekao da su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo su ukazali na određene probleme u postupku izjašnjavanja prilikom upisa u prvi razred srednje škole, tražeći ponavljanje postupka izjašnjavanja i da je od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja zatraženo omogućavanje nastavka obrazovanja na bosanskome jeziku učenica srednjih škola koju su prošle školske godine započeli sa nastavom na bosanskome jeziku.

sjedica IO

Na sjednici su, pored članova Izvršnog odbora učestvovali i članovi Odbora za obrazovanje, Odbora za visoko obrazovanje na bosanskome jeziku, Odbora za službenu upotrebu bosanskoga jezika i pisma, Odbora za informisanje, Odbora za kulturu i Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu, članovi Autorskog tima za izradu udžbenika i dodataka na bosanskome jeziku, članovi Tima za izradu operativnih planova i programa na bosanskome jeziku, koordinatori za obrazovanje za općine Priboj i Prijepolje, pravni saradnici Vijeća Fahrudin Đekić i Elvedin Hazirović i predsjednik Senata Vijeća Rizah Gruda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *