Dogovorena saradnja BNV i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka sa Etnografskim muzejom

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević razgovarao je danas sa direktorom Etnografskog muzeja Miroslavom Tasićem u zgradi Muzeja u Beogradu.

Na sastanku je razgovarano o Odluci Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 6. novembra 2013. godine, u kojoj je, između ostalog, utvrđena i lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji.

Džudžević i Tasić dogovorili su početak saradnje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Etnografskog muzeja u Beogradu i njegovog Centra za nematerijalno kulturno nasljeđe i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji kako bi nekoliko dobara sa liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu bilo uvršteno na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srbije i dobilo priliku da budu upisani na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Također je razgovarano o zajedničkim projektima u oblasti materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sandzačkih Bošnjaka u Srbiji radi apliciranja kod evropskih fondova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.