Dogovorom do reprezentativnog saziva BNV u Novom Pazaru

Na današnjem nastavku Regionalnog foruma o Sandžaku, održanog u Beogradu, postignut je dogovor svih sandžačkih kljkučnih  aktera da kroz izborni proces za novi saziv BNV dođe do dogovora o prevazilaženju gorućih problema u Sandžaku. Predsjednik BNV je u završnom obraćanju učesnicima Foruma iznio utisak da je politička opcija Rasima Ljajića, sudeći po nastupima njegovih predstavnika na Forumu,  samu sebe isključila iz procesa koji se tiče pitanja položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku, odnosno u Republici Srbiji.

Džudžo je, također, naglasio da bi najbolje bilo da u budućem sazivu BNV ipak budu zastupljeni predstavnici eksperata iz sva tri političko-kulturna kruga, predstavnici civilnog sektora kao i predstavnici bošnjačke dijaspore. Također, zaključak druge sesije foruma je da se nastavak dijaloga učesnika okruglog stola o Sandžaku održi u Novom Pazaru do kraja nedjelje, čiji će domaćin biti NVO Damad, gospođe Zibije Šarenkapić. Učesnici okruglog stola u Novom Pazaru će pozvati premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, da uputi poruku ohrabrenja Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji da uzmu aktivno učešće u postizanju svih ciljeva koji su u interesu i građana Sandžaka i Srbije, a tiču se implementacije politike pregovaračkog procesa Srbije i EU, naročito poglavlja 23.

Okrugli sto je otvorio ambasador SAD u Srbiji Majkl D. Kirbi i Izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić, dok je sesiju vodio predsjednik CIG-a, Alex Roinishvili Grigorev. Okrugli sto je bio posvećen izazovima oko predstojećih izbora za Bošnjački nacionalni savjet, na kom su učesnici zajednički razgovarali na sljedeće teme: “Izbori za Bošnjački Nacionalni savjet u svetlu procesa integracije Srbije u EU” i “Prioreteti u radu novog Nacionalnog savjeta”.

Forumu su prisustvovali predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija, predsjednika  sandžačkih općina i predstavnici diplomatskog kora “Prijatelji Sandžaka”.

Regionalni forum o Sandzaku B 2

Regionalni forum o Sandzaku C 2

Regionalni forum o Sandzaku B 4

Regionalni forum o Sandzaku B 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.