Dopunjena pritužba Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvjete

Predjsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević podnio je danas dopunu pritužbe Zaštitniku građana Saši Jankoviću i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvojazbog teškoća u procesu ostvarivanja prava na obrazovanje na maternjem jeziku učenika bošnjačke nacionalnosti.

Ovim podneskom Bošnjačko nacionalno vijeće obavještava Zaštitnika građana o okolnostima koje su se desile nakon podnošenja pritužbe od 30. decembra 2013. godine i dopune uz poritužbu od 28. marta 2014. godine, a koji su od značaja za odlučivanje o podnijetoj pritužbi.

Naime, Predsjednik BNV Esad Džudžević sa svojim saradnicima i potpredsjednikom Izvršnog odbora Muhedinom Fijuljaninom i predsjednikom Odbora za obrazovanje Elijasom Rebronja su održali sastanak dana 4. juna 2014. godine sa državnim sekretarom Mistarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Zoranom Mašićem i njegovim saradnicima. Na tom sastanku je državni sekretar Mašić obavijestio predsjednika Džudževića da Ministarstvo prosvjete neće obezbijediti besplatne udžbenike za učenike drugog razreda osnovnih škola koji pohađaju nastavu na bosanskome jeziku. Na istom sastanku je dovedeno u pitanje i izdavanje neophodnih obrazaca školske evidencije na bosanskome jeziku. Također, na sastanku je dovedeno u pitanje i nastavak školovanja za učenike drugog razreda srednjih škola u školskoj 2014/2015. godini, kao i odobravanje i objavljivanje sadržaja dodataka za grupu nacionalnih predmeta od posebne važnosti za nacionalnu manjinu u kojima se upotrebljava termin Sandžak umjesto termina Raška oblast.

Bošnjačko nacionalno vijeće predlaže Zaštitniku građana da donese preporuku Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da bez odlaganja obezbijedi obrasce školske evidencije na bosanskome jeziku, koji su odobreni, prevedeni i štampani, i koji su neophodni za uspješan završetak školske 2013/2014 godine kao i da udžbenike za drugi razred osnovnih škola za nastavu na bosanskome jeziku uvrsti u projekat besplatnih udžbenika kako bi se ostvarila puna ravnopravnost svih učenika. Također, Zaštitniku se predlaže da donese preporuku Ministarstvu proisvjete da za učenicikoji su u tekućoj školskoj godini pohađali prvi razred srednjih škola na bosanskome jeziku, regularno upišudrugi razred srednjih škola u školskoj 2014/2015. godini na maternjem jeziku, kao i da se odobre i objave sadržaji dodataka za grupu nacionalnih predmeta od posebne važnosti za nacionalnu manjinu u kojima se upotrebljava termin Sandžak umjesto termina Raška oblast.

Posjećamo, Bošnjačko nacionalno vijeće je podnijelo pritužbu Zaštitniku građana 30. decembra 2013. godine protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i obrazovno-odgojnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju zbog teškoća u procesuostvarivanja prava na obrazovanje na maternjem jeziku učenika bošnjačke nacionalnosti, kao i prvu dopunu uz pritužbu od 28. marta 2014. godine, a koji su od značaja za odlučivanje o podnijetoj pritužbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *