Druga Smotra bošnjačkih narodnih igara SBONI 2007

Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI) koju je BNV ustanovilo u čast obilježavanja, 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u namjeri da ona postane tradicionalna bošnjačka kulturna manifestacija održana je po drugi put u Novom Pazaru 10. i 11. maja.

10. maja  od 20h u Koncertnoj dvorani Doma kulture u Novom Pazaru održan je koncert KUD-a vojvođanskih Mađara „Cirkalom“ iz Bačke Topole i KUD Ras iz Novog Pazara.

U Petak, 11. maja 2007.godine u Glavnom uredu vijeća predsjednik Ugljanin je za zvanice priredio svečani prijem povodom ovog velikog bošnjačkog blagdana nakon čega je na jarbolu ispred zgrade BNV podignuta bošnjačka nacionalna zastava.

Svečanom podizanju bošnjačke nacionalne zastave, pored uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva prisustvovalo je i nekoliko hiljada građana iz cijelog Sandžaka.

Nakon ovog događaja otpočeo je svečani defile, ulicama Novog Pazara, učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI 2007) koji je predvodio bajraktar na konju, binadžija (džokej) pobjedničkog grla na tradicionalnoj pešterskoj košiji,Dževdžet Etemović.

Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 11 ansambala iz Ljubljane, Siska, Donjeg Vakufa, Goražda, Rožaja, Sente, Tutina, Novog Pazara, Prizrena i Skoplja.

Nekoliko hiljada građana Novog Pazara i ostalih sandžačkih gradova priključilo se defileu od prostorija glavnog ureda Vijeća do koncertne dvorane Doma kulture gdje je i održana druga Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI 2007). Koncertna dvorana bila je premala da primi sve one koji su željeli da uživaju u ljepoti tradicionalnih bošnjačkih narodnih igara. Oni koji su uspjeli da uđu uživali su u dvočasovnom koncertu folklornih ansambala ne skrivajući simpatije prema gostujućim ansamblima.

Nakon koncerta za sve učesnike upriličena je svečana večera na kojoj su uručene zahvalnice i priznanja učesnicima smotre.

Vrijedno je istaći i to da su bošnjacima Sandžaka, Dan zastave pored predstavnika državnih organa Republike Srbije, nacionalnih savjeta  svih nacionalnih manjina u Srbiji, ambasada i drugih zvaničnika čestitali i građani i predstavnici brojnih lokalnih institucija i udruženja građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.