Druga smotra recitatora na bosanskom jeziku u Sandžaku: “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj”

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je poziv osnovnim i srednjim školama u Sandžaku da učestvuju u organizaciji Druge smotre recitatora na bosanskom jeziku u Sandžaku “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj” za učenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Poštovani,

Bošnjačko nacionalno vijeće po drugi put organizuje Smotru recitatora na bosanskome jeziku pod naslovom ”Pjesniku Bošnjaku u zavičaj”. Smotra ima za cilj da promoviše kulturu Bošnjaka i razvija bosanski jezik kao maternji jezik Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji.

Njegovanje kulture govora jeste vrh kulturnog razvoja jednog naroda. Stoga Bošnjaci moraju njegovati svoj maternji jezik i na njemu iskazivati svoje najdublje emocije. U isto vrijeme kod učesnika Smotre će se razvijati želja za spoznavanjem svog nacionalnog identiteta, te što sigurnijom upotrebom bosanskoga jezika koji je na ovim prostorima dugi niz godina bio na kulturnim marginama.

Naš cilj je da ovom Smotrom predstavimo Bošnjačke pisce i njihova djela, a to je značajno jer se na taj način širi ravnopravnost među svim narodima koji žive u Republici Srbiji.

Na Smotri će učesće uzeti učenici prvog i petog razreda osnovnih škola, kao i učenici prvog razreda srednjih škola iz Tutina, Sjenice, Prijepolja i Novog Pazara. Stoga se ovim putem obraćamo svim učiteljima, nastavnicima i profesorima kako bi što prije otpočeli sa pripremama svojih učenika.

Na Smotri će biti vrednovana četiri kriterijuma: umjetnička vrijednost pjesme, dikcija i akcent, prirodnost i sugestivnost. Prema propozicijama takmičenja pjesama bi trebalo da budu na bosanskome jeziku i da ne traju duže od četiri minuta.

Očekujemo da u okviru svojih škola najprije održite školska takmičenja i izaberete po tri najbolja recitatora, a nakon toga bit će organizirana Opštinska smotra, na kojoj će biti izabrana po tri najbolja recitatora iz sve tri starosne kategorije.

Opštinsko takmičenje treba održati, najkasnije do 5. novembra, a prijave dostaviti do 10. novembra. Centralno, međuopštinsko takmičenje bit će održano 20. novembra u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru.

Za najdarovitije učenike Bošnjačko nacionalno vijećeje spremilo prigodne nagrade.

Međuopštinski koordinatror,
Melida Rebronja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.