DRUGI NTC PROGRAM ZA ODGAJATELJE I UČITELJE U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU

Danas je u prostorijama Glavnog ureda Vijeća završen, drugi po redu, akreditovani program stručnog usavršavanja NTC SISTEM UČENJA, autora dr. Ranka Rajovića i Uroša Petrovića koji je namjenjen učiteljima i odgajateljima u nastavi na bosanskom jeziku iz Tutina i Sjenice.

Program je akreditovan odlukom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, a objavljen je u katalogu programa za stručno usavršavanje nastavnika 2015/2016. i nosi 20 bodova.

U obraćanju učesnicima, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prof. dr. Hasim Mekić rekao je da je Bošnjačko nacionalno vijeće prepoznalo kvalitet NTC sistema učenja koji podrazumijeva zastupljenost motornih i misaonih aktivnosti u nastavi, kao i da se takvim načinom učenja, kvalitet nastave na bosanskom jeziku podiže na jedan veći nivo što je jedan od najvećih prioriteta Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Imajući u vidu kapacitete i potrebe nastave na bosanskom jeziku, u saradnji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i autora programa dr. Ranka Rajovića i Uroša Petrovića, dogovoreno je da određene obrazovno-odgojne ustanove u Tutinu i Sjenici mogu, posredstvom svojih učitelja i odgajatelja koji pohađaju seminar, posjedovati licence za primjenjivanje NTC programa.

Autor programa, dr. Ranko Rajović je u obraćanju učesnicima tijekom drugog dana seminara naglasio da NTC sistem učenja pomaže djeci da lakše nauče, da bolje zapamte i da povezuju naučeno što je osnova funkcionalnog znanja, a od tog znanja zavisi i BDP jedne zemlje. Gospodin Rajović je također istakao da pomažući djeci, pomažemo i sebi.

NTC licenca potvrđuje da je osoblje jedne obrazovno-odgojne ustanove obučeno da sprovodi NTC program u svakodnevnom radu sa djecom. Procedura za dobijanje licence, podrazumijeva pohađanje seminara, primjenu programa u praksi najmanje mjesec dana i analizu primjene programa.

Akreditovani program stručnog usavršavanja NTC SISTEM UČENJA je dvodnevni i održao se 27. i 28. novembra 2015. godine. U prethodnom periodu program je reailzovan za učitelje i odgajatelje iz Novog Pazara koji su već u posljednjoj fazi procedure za dobijanje licence, odnosno stručne analize primjene programa u praksi. Troškove programa snosi Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju poboljšanja kvaliteta izvođenja nastave na bosanskom jeziku.

 2015-11-27-28 NTC Seminar (3) 2015-11-27-28 NTC Seminar (4)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.