Druženje osnovaca u nastavi na bosanskome jeziku sa piscima iz BiH

Danas, 21. februara na Međunarodi dan maternjeg jezika, Bošnjaci u Srbiji po prvi put obilježavaju i kao svoj Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo je 21. februar Danom školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, povodom i u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine kada je počela nastava na bosanskome jeziku, održavanjem javnih časova iz bošnjačke historije i kulture koji su održani tog dana u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

U okviru programa povodom obilježavanja Dana školstva na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće je organiziralo za učenike prvog razreda u nastavi na bosanskom jeziku susret sa najaktuelnijim piscima za djecu Mirsadom Bećirbašićem i Muhidinom Šarićem koji žive i stvaraju na prostoru Bosne i Hercegovine a koji su zastupljeni u književnoj literaturi u nastavi na bosanskom jeziku. Zbog velikog interesovanja učenika, u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća pisci su održali dva susreta u trajanju od po jednog školskog časa sa učenicima osnovnih škola “Bratsvo”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Rifat Burdžović Tršo”, “Đura Jakšić”, „ Jošanica” i “Desanka Maksimović”, ali su pisci posjetili i dvije osnovne škole u Novom Pazaru OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Avdo Međedović”.

Druzenje sa piscima BiH 2

Dočekani vedrim, nasmijanim licima djece i ogromnim aplauzom, pisci su uzvratili svojim zanimljivim pričama, zagonetnim pitanjima i angedotama. U prijatnoj atmosferi druženja, recitacijama svojih sopstvenih pjesama, učenici su dokazali da sandžačka književna scena dobija nove talente. Bećirbašić i Šarić su na kraju druženja poklonili djeci knjige.

Muhidin Šarić izrazio je zadovoljstvo što je počastvovan da učestvuje u obilježavanju Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku i rekao da je druženje sa djecom bio doživljaj kako za djecu tako i za same pisce.

Mirsad Bećirbašić, predsjednik Društva pisaca BiH rekao je da treba i dalje nastaviti sa praksom da se učenici druže sa piscima koji su zastupljeni u njihovim udžbenicima. On je također, izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem i najavio da će ta saradnja biti intezivirana u narednom periodu na obostrano zadovoljstvo.

Druzenje sa piscima BiH 3

Član odbra za obrazovanje Sanela Međedović istakla je da je ovo bio interaktivan susret koji je djeci ostavio osmjeh na licu i prilika da dobijemo inspiraciju da budemo još bolji u službi djece i lijepe riječi.

Bošnjačko nacionalno vijeće će večeras u 19:30 sati u Glavnom uredu Vijeća upriličiti svečani prijem povodom Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Tom prilikom predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uručit će diplome “Avdo Međedović” svim direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, vaspitačima, učiteljima i nastavnicima Bosanskog jezika i književnosti za uspješno sprovođenje nastave na bosanskome jeziku u školskoj 2013/14. godini.

Druzenje sa piscima BiH 4

Druzenje sa piscima BiH 5

Druzenje sa piscima BiH 6

Druzenje sa piscima BiH 7

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.