Država traži alibi za kršenje prava Bošnjaka

“Izjave ministra za ljudska i manjinska prava Milana Markovića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o tome da Bošnjaci u Srbiji imaju sva prava jer imaju dva ministra u Vladi – ne stoje. Država time pokušava da nađe alibi za kršenje ljudskih prava Bošnjaka, iako jedno sa drugim nikakve veze nema”, izjavio je za “Blic” Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i poslanik u Skupštini Srbije.

Deklaraciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, u kojoj se ocjenjuje da je toj nacionalnoj manjini uskraćeno pravo na nacionalni identitet, Bošnjačko nacionalno vijeće je uputilo Vladi, nadležnim ministarstvima, predstavnicima međunarodne zajednice i Stejt departmenta SAD, kao i šefu delegacije EU Vensanu Dežeru.

“Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno je pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, zaštitu i unapređenje kulturnog nasljeđa kao i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama s javnim ovlašćenjima”, kaže Džudžević.

Pored toga, kako navodi, u deklaraciji se traži rasvjetljavanje krivičnih djela nad Bošnjacima devedesetih godina i procesuiranje odgovornih, kao i sprovođenje programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.