Dvije godine od usvajanja Bošnjačke rezolucije

Sutra, 1. marta 2014. godine navršava se dvije godine od donošenja Rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće, usvojilo je, na svojoj posebnoj sjednici, održanoj u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, 1. marta 2012. godine, Rezoluciju koja je odgovor i stav na izazove kojim je bošnjački narod u Sandžaku izložen u posljednjih stotinu godina od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije (i Crne Gore).

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je da Bošnjačka rezolucija baštini tradiciju Rezolucije Sjeničke konferencije od 25. avgusta 1917. godine i Rezolucije Zemaljskog antifašističkog vijeća Sandžaka (ZAVNOS) od 20. novembra 1943. Obje su donijete u vrijeme dva svjetska rata, ova od 2012. godine donijeta je u vrijeme mira i puta Srbije i drugih zemalja Balkana ka članstvu u Evropsku uniju, zato ima šansi da bude u potpunosti ostvarena na dobrobit svih građana Sandžaka. On je istakao da je Rezolucija u izbornoj 2014. godini može biti dobar osnov za postizanje bošnjačkog nacionalnog konsenzusa, a Srbiji je ozbiljan razlog da ispravi greške koje je činila i čini prema bošnjačkom narodu.

Rezolucija je bila polazna osnova za potpisivanje Deklaracije o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku (Crnoj Gori i Srbiji) i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom u Sarajevu, 28. juna 2012. godine od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, Bošnjačkog savjeta Crne Gore i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, nakon usvajanja rezolucije, uputilo tekst Rezolucije tadašnjem predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, premijeru, predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije i resornim ministrima u Vladi Republike Srbije.

Tekst Rezolucije upućeno je također i predsjedniku Savjeta Evropske Unije Hermanu Van Rompeju, predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuel Barozu, Generalnom sekretaru Savjeta Evrope Torbjornu Jaglandu, šefu delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduardu Kukanu, potpredsjedniku delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom Jelku Kacinu, Visokom komesaru OEBS-a za nacionale manjine Knutu Volebeku, tadašnjem šefu Misije OEBS u Srbiji Dimitrosu Kipreosu, predsjedniku i potpredsjednicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Žan – Klodu Minjonu, Mevlutu Čavušogluu i Nataši Vučković, tadašnjem šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru, direktorici Odjeljenja za Južnu i Centralnu Evropu Stejt Departmenta SAD Dženifer Braš, te ambasadama u Beogradu.

Rezolucija je upućena i svim vijećnicima izabranim na izborima od 6. juna 2010.godine na listama “Bošnjački preporod”, “Bošnjačka lista” i “Bošnjačka kulturna zajednica BKZ – Muftija Muamer ef. Zukorlić”, odbornicima Skupština opština Novi Pazar, Sjenica, Prijepolje, Tutin, Nova Varoš i Priboj bošnjačke nacionalnosti, Bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, tadašnjem predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori prof. dr. Šerbu Rastoderu, predsjedniku Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva prof. dr. Nedžadu Mulabegoviću, te na adrese preko tri stotine domaćih i međunarodnih institucija koje se bave zaštitom prava i sloboda manjinskih naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.