Džudžević: Bošnjaci ohrabreni da konzumiraju osnovna kolektivna i identitetska prava

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je u razgovoru sa Grentom Morovom, predstavnikom Ambasade SAD, da je proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku u školski sistem, čin ohrabrivanja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice da mogu instuticionalno da konzumiraju osnovna kolektivna i identitetska prava i da je ostvarivanje ovog prava dovelo do stvaranja unutar bošnjačkog nacionalnog konsenzusa i relaksacije odnosa između različitih političkih opcija u Sandžaku.

Grent Morov, savjetnik u političkom odjeljenju u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, posjetio je Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća gdje je razgovarao sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem i saradnicima o procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku u obrazovno vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Džudžević je u razgovoru istakao nejednak položaj manjinskih zajednica u Vojvodini u odnosu na manjinske zajednicu u Centralnoj Srbiji. Kao jedan od učestalijih problema kod uvođenja nastave na bosanskom jeziku, Džudžević je naveo opstrukciju lokalnih činovnika u obrazovnom sistemu, koji nisu poštovali zakonske rokove i procedure, te su prekršili zakon čekajući “instrukcije” iz Beograda.

“Zaključak Vlade Srbije o prihvatanju Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji otklonio je sve dileme oko uvođenja nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama”, kazao je Džudžević.

On je, također, rekao da ovaj Zaključak Vlade Republike Srbije obavezuje Ministarstvo prosvjete, da omogući osnivanje studijskih programa na bosanskom jeziku na visokoškolskim ustanovama.

Sastanku su prisustvovali Samer Jusović, šef Glavnog ureda Vijeća i Semir Gicić, koordinator za kulturu i informisanje u Vijeću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.