Džudžević: Bošnjaci u petak dobijaju himnu

“Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka neće učestvovati na ovim parlamentarnim izborima, niti imati svoje kandidate za poslanike, kao ni predsjedničkog”,  izjavio je u razgovoru za “Dnevnik” lider BDSS-a Esad Džudžević.

Džudžević najavljuje da će se posvetiti radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, i najavljuje u petak promociju himne Bošnjaka Sandžaka “Ja sin sam tvoj” na svečanosti koja će biti održana u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

Zbog čega sa svojim BDSS-om ne idete ovaj put u kampanju za ulazak u parlament?

Mi smo predložili svojim dosadašnjim koalicionim partnerima da se ide u trku s izbornom listom SDA Sandžaka i nosiocem liste Sulejmanom Ugljaninom. Razlog je jednostavan: u BDSS-u smo smatrali da poslije 16 godina različitih koalicija, SDA Sandžaka ide sama kao prepoznatljiva, najstarija i nauticajnija bošnjačka politička stranka i da će tako dobiti daleko veći broj glasova nego u koaliciji. U tom smislu će BDSS podržati tu listu i sve svoje članstvo i simpatizere pozvati da glasa za nju, a SDA Sandžaka kao najuticajnija, po nama, ima pravo i obavezu da bošnjački narod okrene da glasa za jedan klasičan sistem vrijednosti, koji u političkom smislu znači srednji put, ni mnoglo lijevo, a ni desno. Kao stranka kontinuiteta i nacionalnog konsnzusa, SDA Sandžaka bi na taj način trebalo da doprinese ujedinjenju bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

Do sada ste imali poslanički mandat, šta ćete ubuduće?

Već tri mandata sam narodni poslanik, punih 12 godina, a u narednom periodu ću se posvetiti onome što sam inače radio i uz mjesto u Skupštini Srbije i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a to je afirmacija i borba za nacionalnu ravnopravnost Bošnjaka u Srbiji, kroz mehanizme i kapacitete BNV-a. Ono još uvek funkcioniše na legalan i legitiman način, a nakon završetka parlamentarnih i lokalih izbora, očekujemo do kraja godine i ponovljene izbore za novi saziv BNV-a.

Za petak najavljujete himnu bošnjačkog naroda Sanzaka, šta u stvari ona znači?

Iskoristili smo pravo i obavezu koje nam pruža Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina da osim grba, zastave i nacionalnih blagdana, ustanovimo i himnu Bošnjaka u Srbiji. Na taj način smo zaokružili, na simboličkoj ravni, ono što ja zovem obnovom nacionalnog identiteta našeg naroda u Srbiji. Ispunili smo tako zakonsko pravo i obavezu da Bošnjaci dobiju i tu vrstu znamenja na koje imamo pravo.

Koja je to pjesma?

Izabrala ju je tročlana komisija BNV-a sastavljena od etnomuzikologa, ljudi koji se bave tom vrstom delatnosti, i izabrana je jedna stara kasida, vrsta pjesme iz naše bošnjačke duhovne tradicije, uz novi moderni aranžan. “Ja sin sam tvoj” će biti himna Bošnjaka u Srbiji.

Da li sve te aktivnosti podsećaju ili upućuju na nekakve zahtjeve za autonomiju?

Kao što rekoh, BNV će u narednom periodu naročitu pažnju posvetiti realizaciji “Bošnjačke rezolucije” koja ima nekih svojih deset poglavalja, od one klasične korpe manjinskih prava, prava na upotrebu jezika i pisma, škole i informisanje na maternjem jeziku, uz unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa, u toj rezoluciji je i zahtjev da šest sandžačkih opština ima pravo na regionalnu samoupravu i prekograničnu saradnju sa Sandžakom u Crnoj Gori.

Kakav je vaš komentar najavljene kandidature muftije Muamera Zukorlića za predsjednika Srbije?

Bez komentara.

Izvor: dnevnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.