Džudžević i Fijuljanin na raspravi o izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima

Ministarstvo pravde i državne uprave je, u Vršcu 1. novembra, organizovalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopumana Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina. Na raspravi su prisustvovali predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, kao i državni sekretar u ministarstvu prosvjete i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin, član radne grupe za izradu Nacrta zakona.

U uvodnom dijelu javne rasprave prisutnima su se obratili ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, šef Misije OSCE-a u Srbiji Piter Burkhard i direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Izmjene Zakona, kojima se preciziraju izborni proces i druge radnje u vezi konstituisanja i upisa u Registar nacionalnih savjeta, prezentirala je rukovodilac radne grupe Gordana Stamenić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Esko i Muhedin u Vrscu 2

Predsjednik Džudžević i šef Misije OSCE-a u Srbiji Piter Burkhard

Učestvujući  na javnoj raspravi predsjednik Vijeća Esad Džudžević se založio za preciziranje definicije i nadlježnosti nacionalnih vijeća, za njihovu dalju depolitizaciju i proširenje mogućnosti da u Izvršni odbor  uđu i nezavisni stručnjaci.

Džudžević se zahvalio Ministarstvu pravosuđa i državne uprave, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, OSCE-u, Vijeću Evrope i radnoj grupi na radu na izmjenama zakona koje će, prema ocjeni Džudževića, dovesti do pravne sigurnosti i unapređenja ostvarivanja kolektivnih prava manjinskih naroda u Srbiji.

Esko i Muhedin u Vrscu 3

Esko i Muhedin u Vrscu 4

Esko i Muhedin u Vrscu 5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.