Džudžević i Tasovac o problemima u ostvarivanju prava Bošnjaka u oblasti kulture i informisanja

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević razgovarao je danas sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem u zgradi Ministarstva u Beogradu.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o problemima u ostvarivanju prava Bošnjaka u oblasti kulture i informisanja, a posebno oko finansiranja tradicionalnih manifestacija – Festivala sandžačke sevdalinke (FESS), Sandžačkih književnih susreta (SAKS) i Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI), kao i izdavanja časopisa “Bošnjačka riječ”.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević rekao je da Bošnjačko nacionalno vijeće kao osnivač časopisa “Bošnjačka riječ” i tradicionalnih manifestacija, nije apliciralo na konkurse Ministarstva kulture raspisanim krajem 2013. godine zbog ocijene da iznos sredstava predviđen za odrzavanje tih manifestacija ne bi bio dovoljan da se odrzi kvalitet i renome koje su ove manifestacije postigle u ranijim godinama.

Džudžević i Tasovac su se slozili da je potrebno da Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo kulture i informisanja učine sve kako bi se pronašli modeli za prevazilazenje problema oko finansiranja manifestacija i časopisa “Bošnjačka riječ” do kraja 2014. godine.

Na sastanku su učestvovali i drzavni sekretar Dejan Ristić, pomoćnica ministra Ana Vučetić, sekretar Ministarstva kulture Igor Jovičić i koordinator za kulturu i informisanje Vijeća Semir Gicić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.