Džudžević: Neka vlast kaže da lažem i podižem tenzije

Od državnog vrha očekujem da kaže da ja politizujem slučaj, da podižem tenzije, lažem ili, pak, da sam u pravu – da su gume na mom automobilu isječene kao prijetnja i opomena zbog onoga što govorim o pravima Bošnjaka u Srbiji, kaže Esad Džudžević, poslanik Bošnjačke liste i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Džudževiću su pre dva dana u Beogradu probušene sve četiri gume na automobilu na kome stoji oznaka Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). On je zbog toga „zamrzao” funkciju poslanika i za incident optužio „najviše državne vlasti”.

To su veoma ozbiljne optužbe. Ne mislite li da su ishitrene, pošto MUP tek treba da utvrdi ko je to i zašto uradio?

– Oni su mi rekli da su gume isečene na profesionalan način i moj utisak je da je za to odgovorna vlast. I taj utisak sam podelio sa javnošću. Ja sam već 10 godina narodni poslanik, devet godina vozim automobil sa oznakom BNV i nikada mi se ništa nije dogodilo, a sad se ovo desilo tri-četiri dana nakon što je objavljena moja knjiga „Zaustavljeni proces” o onome što već dvije i po godine uporno govorim da je Bošnjacima onemogućeno da koriste ustavna i zakonska prava od kada je usvojen Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

Na koji način je vlast odgovorna – tako što je nekoga angažovala da to uradi ili tako što je dozvolila da se to desi?

– Pa, ja mislim i jedno i drugo.

Da li ste svjesni da takvom svojim izjavom podižete tenzije i zaoštravate međuetničke sporove?

– Ne, uopšte to ne radim. Naprotiv, mislim da je ovo dobra prilika i za državu da sve okrene u svoju korist time što će da odgovori na naše zahtjeve. Danas sam imao poziv iz kabineta predsjednika Tadića i očekujem da se on oglasi i kaže da je li sam u pravu ili podižem tenzije bez potrebe, kao i da li će se nastaviti zaustavljen proces ostvarivanja prava Bošnjaka. Znate ja sam, šokiran ovim što se desilo, studirao sam u Beogradu, stvarno sam ovo doživljavao kao svoju državu, a sada se više ne osjećam sigurno u državi koju sam doživljavao kao svoju.

Ali zar ne mislite da će takav vaš stav uticati na ostale Bošnjake da počnu tako da se osećaju? I da to kod njih izaziva neprijateljstvo prema državi?

– Ne, ponoviću, mislim da je ovo dobra šansa za državu da pokaže kako ima namjeru da poštuje prava Bošnjaka. Podsetiću vas da je Bošnjačka lista najmanji partner u vladajućoj koaliciji, ali istovremeno i najlojalniji. Ali mene su Bošnjaci birali da zastupam njihova prava i ja kao poslanik koristim svaku priliku da izvršim neku vrstu pritiska na vladu u interesu manjine koju predstavljam u parlamentu.

A šta ako se ispostavi da ovaj incident nije ni u kakvoj vezi sa Bošnjačkim nacionalnim većem ili Bošnjacima, a ni sa državnim vrhom?

– Ja bih volio da se ispostavi da nije.

Izvor: politika.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.