Džudžević: Obnovićemo Gazi Isa-begovu džamiju i izgraditi Memorijalni centar “Hadžet” do 2020. godine

Zaokružujući trodnevno obilježavanje 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave, obraćajući se po završetku održane javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”, predsjednik Vijeća Esad Džudžević sumirajući sve događaje kojim je obilježen ovaj blagdan rekao je da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća 2014-2020.

Predsjednik Vijeća je u svom obraćanju najavio i izgradnju Memorijalnog centra “Hadžet” posvećen svim nevinim bošnjačkim žrtvama stradalim u prošlom stoljeću i formiranje Fondacije “Isa-beg Ishaković”, preko koje ćemo čuvati svoje materijalno i nematerijalnu kulturno nasljeđe, a prije svega obnoviti džamiju osnivača Novog Pazara Isa-bega Ishakovića.

“Očekivanja Srbije su da će do 2018. ispuniti sve obaveze za ulazak u Evropsku uniju, a mi Bošnjaci ćemo do kraja školske 2017/2018. godine, kada se zaokružuje kompletna nastava na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, zaokružiti nacionalni, etnički i kulturni identitet. Najbolji svjedoci o našem radu će biti 50.000 učenika u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku, koliki će obuhvat biti do kraja školske 2018. godine kada se završava kompletan ciklus, a koji će ujedno biti i najbolja garancija zaštite i unapređenja bošnjačkog nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta u ovoj zemlji”, istakao je Džudžević.

Predsjednik Vijeće je također najavio dugoročni nacionalni projekat od izuzetnog značaja u kojem je predviđeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojih prezimena nametnute dodatke “vić” i “ić” koji su nasilno pridodati njihovim prezimenim u posljednjih stotinu godina od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Vijeća Esad Džudževiće je na kraju naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će se održati izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Vijeće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.