Džudžević pisao Cvetkoviću povodom Uredbe o regionalizaciji

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsjedniku Vlade, dr. Mirku Cvetkoviću
Nemanjina 11
11000 Beograd

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Obraćamo Vam se povodom donošenja Uredbe o nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica, o kojoj smo obaviješteni putem teksta u dnevnom listu „Večernje novosti“, od 30. decembra 2009. godine. Uredbom se određuju granice tzv. statističkih regiona i oblasti u okviru regiona, u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, i ista, kako saznajemo, važi od 1. januara 2010. godine.

Novom administrativnom podjelom zemlje, zasnovanom na navedenoj uredbi, dovedena su ozbiljno u pitanje prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, i ista je u potpunosti protivna Ustavu, Zakonu i međunarodnom pravu.

Ustav Republike Srbije u članu 78. kaže: „Zabranjeno je preduzimanje mjera koje bi prouzrokovale vještačko mijenjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gdje pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju.“

Isto tako članom 22. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina se kaže: „Zabranjuju se mjere koje mijenjaju odnos stanovništva u oblastima naseljenim nacionalnim manjinama i koje otežavaju uživanje i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina“.

Dva najznačajnija dokumenta iz međunarodnog prava koja uređuju oblast zaštite i unapređenja prava nacionalnih manjina, takođe zabranjuju otežavanje konzumiranja prava nacioinalnim manjinama, postojećim ili novim administrativnim podjelama u državama članicama Savjeta Evrope.

Naime, Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjinama u članu 16. kaže: „Ugovornice će se uzdržavati od mjera koje mijenjaju odnos stanovništva u oblastima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina a imaju za cilj ograničavanje prava i sloboda koji proizilaze iz načela sadržanih u ovoj Okvirnoj konvenciji.“

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima, u članu 7, ističe: „Poštovanje geografske oblasti svakog regionalnog ili manjinskog jezika kako bi se osiguralo da postojeća ili nova administrativna podjela ne predstavljaju prepreku unapređenju regionalnog ili jezika manjina o kome se radi.“ Oba dokumenta su ratifikovana i usvojena u našem parlamentu i predstavljaju dio našeg pravnog sistema i kao takvi pravno su obavezujuća.

Na osnovu prethodno rečenog, molimo Vas da, na prvoj sjednici Vlade Republike Srbije, usvojite izmjene i dopune Uredbe o nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica na način da šest  sandžačkih opština (Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica, Tutin i Novi Pazar) u kojim tradicionalno i u značajnom broju žive pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, budu u sastavu jednog regiona i sačinjavaju jednu oblast, u skladu sa Zakonom.

Jedino na taj način, izbjeći ćete kršenje Ustava, zakona i međunarodnih standarda i samim tim olakšati konzumiranje prava pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa savremenom evropskom demokratskom tradicijom i principima.

U Novom Pazaru,                 predsjednik  Izvršnog odbora Vijeća
04.01.2010.godine                    Esad Džudžević, dipl. sociolog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.