Džudžević: Pobjeda Erdogana garant političke i ekonomske stabilnosti Balkana

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je čestitku premijeru Repubulike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, povodom pobjede Partije pravde i razvoja (AKP) na lokalnim izborima održanim 30. marta 2014. godine. U pismu se kaže:

“Ovim putem želim da Vam u ime bošnjačkoga naroda, Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka i u svoje lično ime, čestitam ubjedljivu pobjedu Partije pravde i razvoja koju ste predvodili na lokalnim izborima održanim u nedjelju.

Vaša pobjeda je pobjeda nove Turske, i poruka onima koju su Vas sputavali u istrajavanju u borbi za jačanje i jedinstvo turske države i naroda, da Vas u tome neće spriječiti. Snažna Republika Turska je garant političke stabilnosti i ekonomskog razvoja balkanskih država i naroda, a naročito Bosne i Bošnjaka u Sandžaku. Sandžački Bošnjaci osjećaju Tursku kao svoju zemlju zaštitnicu u skladu sa međunarodnim pravom i da dijele radost zbog njenog uspona i demostracije osmanlijske tolerancije i velikodušnosti povodom najnovijih događaja iz kojih i Republika Turska i premijer Erdogan izlaze samo ojačani na radost svih muslimanskih naroda u svijetu.

Bošnjake u Sandžaku s bratskim turskim narodom vezuju neraskidive historijske i kulturne veze i Vaša pobjeda je i poruka da su za Bošnjake u Srbiji od životnog interesa dobri trilateralni odnosi između Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. Bošnajci u Srbiji i Sandžaku su most saradnje između Srbije i Turske.

Na kraju želim da izrazim i zadovoljstvo što Vam je Bošnjačko nacionalno vijeće prošle godine dodijelilo najviše priznanje BNV ZLATNU PLAKETU, zbog izuzetnog doprinosa u uspostavljanju i razvijanju saradnje i dobrih odnosu između Republike Srbije i Republike Turske, čime je data podrška poboljšanju položaja i ostvarivanja prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji”, kaže se u pismu Džudževića upućeno Erdoganu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *